Hoe zorg ik ervoor dat mijn kritische stemmen zwijgen?

Het is alsof de radio non-stop op kritiek FM staat in je hoofd. De kritische stemmen tetteren maar door en je bent niet in staat de frequentie te veranderen. Meestal ben je zo druk met het negeren van de stemmen dat je ook niet in de gaten hebt wat ze zeggen. Hoewel ze wel jouw reactie bepalen. Je kan zomaar ineens kortaf reageren als je partner je vraagt de hagelslag aan te geven aan de ontbijttafel. Als je dan ook nog de vraag krijgt of je last van een ochtendhumeur hebt, gaat de volumeknop in je hoofd op maximaal.

De stemmen zijn er altijd. Soms zijn ze actief, soms minder. Ze zijn ook niet altijd kritisch, sommige stemmen opperen goede ideeën. Dat zijn de momenten dat je weer energie krijgt en met een glimlach de hagelslag aangeeft.

Al deze stemmen vertegenwoordigen een deel van jou. Je kan ze deelpersoonlijkheden noemen. Deze ikken hebben een andere kijk op de wereld en andere gevoelens en gedachten. Vandaar dat ze soms ook met elkaar in de clinch liggen. En jij het gevoel hebt dat je een tegenstelling in jezelf ervaart. Er zijn dan twee ikken met elkaar in conflict. Met ieder een andere kijk.

Dat maakt het interessant. Als je de stemmen van deze ikken als irritant beschouwd en ze alleen maar wilt wegdrukken, kun je niet luisteren naar wat ze te zeggen hebben. Dan ervaar je een innerlijk conflict en weet eigenlijk niet waar het omgaat en dan is het ook moeilijker om een keuze te maken.

In de workshop van deze maand: schrijven als zelfhulp omgaan met conflict, leg ik een oefening uit die je kan doen als je een conflict hebt met een ander persoon. Deze oefening kun je ook doen als je een innerlijk conflict ervaart. Voordat je daar aan begint, moet je eerst helder hebben wie er aan het woord zijn.

Stel je een recente situatie voor waarin jij een tegenstelling in jezelf ervaarde. Vragen die je jezelf al schrijvende kan stellen zijn:

Wat staat haaks op elkaar?
Welke naam zou je elk van deze twee partijen geven?
Wat wil de ene partij?
Wat wil de andere partij?
Waar botsen ze?

Als je deze vragen hebt beantwoord kun je de workshop volgen. Waarbij jij de onafhankelijke begeleider bent en in gesprek gaat met de twee partijen die met elkaar in conflict zijn. Als je dit gesprek gaat schrijven, ontdek je wat de drijfveren zijn van deze ikken. En ben je zelf in staat een keuze hierin te maken.

De volgende keer dat kritiek FM aan staat in je hoofd, weet je dat er wellicht een conflict is. In plaats van de kritische stemmen het zwijgen op te leggen, luister je naar ze en ontdek je wat ze te vertellen hebben.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x