Hoe verder na ontslag?

Eigenlijk had ik nooit gedacht dat ik iets zou kunnen vertellen over het krijgen van ontslag. En jij had waarschijnlijk nooit gedacht dat jij er iets over zou willen lezen.

Dat overkomt alleen anderen. Ik functioneer toch altijd goed? Ik werd toch gewaardeerd? En als ik het niet leuk vond, vertrok ik toch zelf?

Toch overkwam het me.

Ondanks dat ik het aan zag komen, was het toch een moeilijke periode voor me. En om cliché bevestigend te zijn; het heeft me sterker gemaakt. Dat ging echter niet van zelf.

Hoe verder na ontslag? Het volgende heeft mij geholpen in de periode na mijn ontslag en misschien helpt het jou als je ontslag hebt gekregen.

Neem even rust.

Ik had het “geluk”dat ik in de zomer werd ontslagen. Ik had 2 weken in de zon gezeten in mijn tuin met een boek. Ik vond het heerlijk. Neem even de tijd voor jezelf, doe dingen die je leuk vindt, waar je energie van krijgt. Spreek wel van te voren een periode af.

Laat boosheid toe.

Ik was boos. Ik had een goede regeling getroffen. Mijn omgeving vond dat ik het goed voor elkaar had. Er werd zelfs gesproken over mazzel. Ergens had ik het gevoel niet boos te mogen zijn. Telkens als ik langs mijn oude werkgever reed voelde ik deze boosheid. Dat heeft wel 1,5 jaar geduurd. Mijn werkgever lag op mijn route naar de stad, dus ik moest er heel vaak langs! Hoe moeilijk het ook is, laat je boosheid toe. Je mag boos en verdrietig zijn. Er is een einde aan iets gekomen en dat komt nooit meer terug.

Ga iets doen waar je energie van krijgt.

Ik wilde graag voor mezelf beginnen en had een droomplan van het runnen van een kleinschalig recreatieterrein met idyllische houten vakantiehuisjes. Ergens wist ik dat het idee niet haalbaar was op dat moment. Toch ging ik er mee aan de slag. Ik ging doen wat ik leuk vond, nieuwe ideeen bedenken, concepten bedenken, plannen schrijven. Ik kreeg weer energie. Ik werd minder boos en weer vrolijk.

Zoek hulp.

Ik ben naar een coach gegaan. Mede daardoor ben ik voor mezelf begonnen en heb ik diverse trainingen gevolgd. Er ging een nieuwe wereld voor me open. Ik kreeg nog meer energie. In sommige gevallen kun je met je oude werkgever een outplacementtraject afspreken. Als dat tot de mogelijkheden behoort pakt dat dan met beide handen aan. Zoiets helpt je weer te richten op nieuwe mogelijkheden.

Praat er over en wees eerlijk.

Als je uit je boze en verdrietige periode bent, vertel dan aan anderen wat je voelde. Blijkbaar zie ik eruit als iemand die altijd geluk heeft. Ik hield me vaak sterk. Het was fijn om te vertellen dat ik ook verdriet, angst en twijfels had. Jezelf kwetsbaar opstellen is niet gemakkelijk, als jij de eerste stap zet laat een ander ook zijn kwetsbare kant zien.

En weet je, iedereen komt over ontslag heen. Uiteindelijk zul je zien dat het een moment is waarop nieuwe mogelijkheden zich voor deden.

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Fabian
2 jaren geleden

Dag Gwyneth. Zoals je het in de eerste twee alinea’s omschrijft is het precies. Nooit gedacht dat het mij zou overkomen. Na 25 jaar trouwe dienst kreeg ik in september het slechte nieuws te horen. Voelde het ook ergens aankomen maar kon het niet voorkomen door thuiswerken (Corona) en alle veranderingen binnen ons bedrijf. Heel veel verdriet gehad en nog. Flink rouwproces en loop traject bij psycholoog en ook een outplacement. Ben er heel onzeker door geworden en kijk er echt tegenop om ergens anders te moeten beginnen. Kan ik het nog wel? Immers ben toch ontslagen om bepaalde redenen. Hoop dat je gelijk hebt en dat ook ik uiteindelijk kan zeggen het is toch ergens goed voor geweest. Mvg F

2
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x