Hoe krijg je inspiratie? 3 Tips

‘Je bedenkt geen nieuwe producten van achter je bureau. Pak je tas, we gaan,’ zegt Berry tegen me. Ik werkte als marketing manager bij een voedingsmiddelenfabrikant en zat aan mijn bureau vastgeplakt. Berry was er productontwikkelaar, alias ‘de Chef’. Hij nam me mee naar buiten. We reden een rondje langs supermarkten. We bekeken producten van de concurrent, voelden aan verpakkingen en maakten foto’s van alles wat we bijzonder vonden.

Inspiratie komt ongelegen

Eigenlijk kon ik toen alleen maar denken dat ik zo snel mogelijk terug moest naar kantoor. Want ik moest nog een klantpresentatie maken en een nieuwsbrief schrijven. Inspiratie op doen, deed ik wel in het weekend. Maar inspiratie heeft lak aan werktijden. Het houdt geen rekening met van 9 tot 17 uur. Het komt en het gaat, het liefst ongelegen. Als het bijna half 9 is en je staat nog niet op het schoolplein. Als je nog precies 15 minuten hebt voor een uur werk. Of als je eindelijk aan het genieten bent van dat ontspannende bad waar je zo naar verlangde.

Op afroep

Nadat Berry mij nog vele malen van achter mijn bureau had geplukt, leerde ik een eigen routine voor inspiratie. En hij heeft gelijk, inspiratie krijg je niet als je achter je bureau blijft zitten. Inspiratie, daar ga je niet voor zitten. Je plant het niet in je agenda en het komt zeker niet op afroep. Toch maakt dat niet dat je overgeleverd bent aan de grilligheid van inspiratie. Je kunt wel degelijk wat doen. Ik vertel je graag wat voor mij werkt. Deze 3 tips helpen mij om inspiratie te krijgen.

Tip 1: Ga naar buiten

Inspiratie heeft frisse lucht nodig. Het is als energie en dat moet circuleren. Van boven door je lijf naar beneden en weer terug. Dat gebeurt niet als je verkrampt zit achter je bureau. Dan zit je letterlijk en figuurlijk vast. Trek je jas aan en ga naar buiten. Neem jezelf voor 10 minuten te gaan wandleen. Die tijd kun je vast wel vrijmaken.

Tip 2: Plan ruimte in om te lanterfanten

Inspiratie komt niet als je een propvolle agenda hebt. Het krijgt geen kans om jou te bereiken als jij van de ene afspraak naar de andere rent. Plan tijd in om te niksen. Ook op je werk of misschien zelfs juist onder werktijd. Begin maar eens met 5 minuten. Even niets, rug tegen de leuning en gewoon blijven ademhalen.

Tip 3: Plan een inspiratietrip

Bezoek een plek waar je nog nooit bent geweest. Het mag van alles zijn; een museum, een stad, een natuurgebied, een winkel etc. Het enige wat telt is dat je er voor de eerste keer komt. En doe geen voorbereidend werk door op Google streetview te kijken hoe de omgeving eruit ziet of door te lezen wat anderen van de plek vinden. Zoek alleen het adres op en vertrek. Laat alles op je afkomen. Laat je verrassen door je eerste indruk en gebruik daarbij al je zintuigen.

Ik heb weer lang genoeg achter mijn laptop gezeten. Tijd om een frisse neus te gaan halen.

 

 

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x