Hoe je de controle opgeeft (zelfs als je zoals ik een controlefreak bent)

Eigenlijk kan ik best zeggen dat ik een controlefreak ben. Het liefste zou ik schrijven was, maar dan zou ik mezelf voor de gek houden. Ik houd de touwtjes graag in handen en het idee dat ik daardoor controle heb over wat er gaat gebeuren.

Gelukkig weet ik inmiddels dat het zo niet werkt. En dat wil niet zeggen dat ik daardoor geen controle meer wilt uitoefenen. Het wil wel zeggen dat ik me er vaker van bewust ben.
Zo ook de laatste weken van mijn zwangerschap. Tijdens mijn eerste zwangerschap heb ik HELLP gehad. Een zwangerschapsaandoening die gevaarlijk is voor moeder en kind. Tijdens mijn tweede zwangerschap ben ik goed in de gaten gehouden en gecontroleerd.

In de laatste weken kreeg ik toch te maken met angst. Angst om weer ziek te worden en het lange herstel wat daarop volgde. De angst werd gevoed doordat mijn naasten ook bang waren. De dagen gingen steeds langer duren en de angst nam steeds verder bezit van me.

Ik kon ’s nachts niet slapen en zat uren lang op zwangerschapsfora (ja, ik weet het….). Je zult begrijpen dat mijn angst goed werd gevoed.

Totdat ik me realiseerde dat het ging om controle. Ik hield vast aan het idee dat ik niet ziek wilde worden. Ook merkte ik dat mijn angst vooral werd verergerd door anderen. En ik ging me afvragen wat ik nu eigenlijk zelf voelde. Dat zorgde ervoor dat ik me kon overgeven aan de situatie. Ik had vertrouwen ongeacht wat er zou gebeuren.

Dat gaf me een gevoel van opluchting en vooral rust. Ineens had ik ruimte om mezelf toe te staan te wachten en vertrouwen te hebben.

Controle is een illusie. Het lijkt alsof het ons een gevoel van veiligheid geeft. Het is mijn ervaring dat het tegendeel waar is.

Het liefste zou ik hier vertellen hoe je in drie stappen de controle opgeeft. Ik denk niet dat het zo werkt of ik ken de stappen (nog) niet.

Wat mij in deze situatie heeft geholpen is zelfreflectie. Ik ging opschrijven hoe ik me voelde. Daardoor werd ik me bewust van mijn gedrag. Ik kon ervan een afstandje naar kijken.

Wat doe jij om de controle op te geven? Of ben jij juist een kei in loslaten? Deel je tips gerust.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x