Hoe houd je schrijven vol?

Als je van schrijven een gewoonte wilt maken, dan doe je dat niet door eenmalig een schrijfworkshop te volgen. Net zoals je in een dag ook geen piano leert spelen of klaar bent om een marathon te lopen. Ook voor schrijven is er training nodig om het vol te houden.

Wat werkt dan wel om het schrijven vol te houden?

Plan vanaf nu een vast moment in om te schrijven.
Het liefste dagelijks, maar als je daar tegenop ziet kies dan voor een andere frequentie. Al is het 1 keer in de week op zaterdagochtend. Dan is het dat voor nu. Dus kies wat comfortabel is voor jou, waarvan jij denkt dat je het goed gaat volhouden. Waar je blij van wordt en waar je zin in hebt, waar je zelfs naar uit kijkt.

Schrijf je intentie op.
Waarom heb je meegedaan aan deze 5-daagse? Wat waren je verwachtingen? Waar hoopte je op? Dat is je drijfveer, dat is waarom je dit zo graag wilt. Schrijf dat voor jezelf op en zorg ervoor dat je dit regelmatig tegenkomt in je dagelijks leven. Schrijf het op een briefje en stop het in je portemonnee. Of hang een briefje op de spiegel in de badkamer. Of hang het op de deur van de koelkast. Plak het op de kaft van je agenda of maak er een achtergrond van voor je telefoon. Kortom: maak een reminder voor jezelf.

Koop een mooi notitieboek voor jezelf.
Niet zomaar even snel bestellen om er vanaf te zijn. Doe het met aandacht, kies er eentje die je echt heel mooi vindt. Zo eentje die een glimlach op je gezicht tovert als je er naar kijkt. Doe jezelf zo’n notitieboek cadeau. En weet dat je in zo’n notitieboek gewoon woorden mag doorstrepen. Dat er vlekken in mogen komen.  Denk aan deze tekst van Leonard Cohen: There is a crack, a crack in everything. That’s how the light gets in.

Je kan het! Veel schrijfplezier.