Hoe authentieker je bent, hoe meer zelfvertrouwen je hebt

Hoe authentieker je bent, hoe meer zelfvertrouwen je hebt. Het lijkt weer zo’n spreuk die je leest, misschien een like geeft en je scrolt weer verder. Op naar de volgende levenswijsheid op Facebook of Instagram.

Maar deze spreuk wil ik niet zomaar voorbij laten gaan. Ik wil dat deze tot je doordringt. Voor mij begon authentiek zijn met het schrijven van mijn autobiografische roman. Alleen al het volgen van dit verlangen, was een hele stap. In mijn roman Moederwond, sprak ik me voor het eerst écht uit. Ik liet mijn kwetsbaarheid zien en deelde wat mij pijn deed.

Toen de roman af was en uitgegeven, dacht ik dat het daarna wel klaar zou zijn met ‘het uitspreken van mijn waarheid’. Maar het was slechts het begin. Hoe vaker ik me uitspreek over ongemakkelijke zaken, hoe minder oncomfortabel ze voelen. Als ik eerlijk en open ben, valt de last van iemand te moeten zijn die ik niet ben van me af. In plaats van zwaar, voel ik me licht. Dus het klopt. Hoe authentieker ik ben, hoe meer zelfvertrouwen ik heb.

Het uitspreken van mijn waarheid betekent niet dat ik altijd direct reageer. Het betekent ook niet dat ik alles deel. Het betekent dat ik het oordeel dat ik heb over een situatie onderzoek. Dat doe ik door ritueel schrijven. Als het oordeel er af is, zie ik waar de pijn zit. En dan kan ik de pijn loslaten. En dan ben ik vrij om te reageren zoals ik wil. Vanuit compassie, liefde en niet vanuit woede en angst.

Als het oordeel er af is, hoef ik niet meer te doen alsof. Dat betekent niet dat delen comfortabel wordt. Het betekent dat delen me vrij maakt. Vrij van mijn denkbeeldige keurslijf. Je waarheid uitspreken is bevrijdend.

En als je jouw waarheid spreekt, dan laat die onzichtbare hand die je keel steeds dichtknijpt vanzelf los.

 

P.S. De foto die ik bij dit bericht heb geplaatst, vond ik eerst vreselijk. Maar ik herinner me de situatie nog goed. Ik voelde me helemaal niet op me gemak voor die fotocamera. En ik besloot even ‘wild’ te doen om mijn lijf los te maken van het denkbeeldige keurslijf waar het in zat. En toen werd deze foto gemaakt. Deze foto staat nu voor het bevrijdende gevoel dat het uitdoen van een keurslijf je geeft.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x