Het zijn niet de mensen die het hardst roepen die het meeste verschil maken.

Het zijn niet de mensen die het hardst roepen die het meeste verschil maken. Als ondernemer is bescheidenheid wel de laatste eigenschap die je zou moeten hebben, als we de business goeroe’s mogen geloven. Want ja, een beetje ondernemer staat met lef op een podium. Heeft een massale aanhang op social media en roept heel hard dat we met z’n allen nog zichtbaarder moeten zijn.

Laat ik eerlijk zijn, ik dacht dat ik ook zo’n ondernemer moest zijn. Het werd bevestigd door de herinnering aan wat een docent bedrijfseconomie ooit tegen me zei: ‘Gwyneth, je moet stoppen met je bescheidenheid. Daar kom je niet ver mee.’  Ik vond hem wel oud en wijs, dus dacht dat hij gelijk had. Dus deed ik op de HEAO vooral mijn best om ‘schreeuwend op een podium’ te staan. Om de aandacht naar me toe te trekken. Alleen omdat ik bang was dat ik anders niet gezien of gehoord zou worden.

Totdat een trainer van de coachopleiding aan me vroeg: ‘Hoe zou het zijn als je niet haantje de voorste hoefde te zijn. Wat zou je dan doen?’ Volgens mij slaakte ik letterlijk een zucht van verlichting. Want dan zou ik: de kat uit de boom kijken. Pas iets zeggen als ik daadwerkelijk het gevoel had dat ik iets wilde zeggen. Het duurde nog even voordat ik me realiseerde dat ik als ondernemer niet haantje de voorste hoefde te zijn. Dat ik geen dingen hoef te doen die onnatuurlijk voelen alleen maar omdat ze zogezegd horen bij het ondernemerschap.

Stap voor stap durfde ik steeds meer mezelf te zijn in het ondernemerschap. Liet ik me niet meer overhalen om mensen te bellen, maar mailde ik ze gewoon. Liet ik me niet meer wijs maken dat ik moest werken aan mijn lef omdat ik niet op een podium wilde staan.

En zie nu: de coronacrisis. Wie maken nu echt het verschil? Zijn het de mensen die het hardst schreeuwen die een verschil maken? Zijn het de mensen die het virus gebruiken om een podium te creëren voor hun bedrijf? Of zijn het de mensen die dag en nacht hard werken om zieke mensen te verzorgen en het land draaiende te houden?

Het lijkt me duidelijk. Laat je niets wijs maken. Vertrouw op jezelf. En draag je bescheidenheid met trots.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x