Het voelt niet goed (en andere onzin)

“Het voelt niet goed.’ Dat is een zin die ik vaak heb gebruikt als excuus om iets niet te doen. En ik hoor dit ook bij mijn klanten. Ik snap het ook, maar het is niet zo. Ik licht het graag toe.

Mijn hart fluisterde mij toe dat ik een boek wilde schrijven. Het voelde nooit goed om er aan te beginnen.

Want: als je schrijft, haal je geen omzet binnen.

Want: ik heb twee kinderen, ik heb helemaal geen tijd om te schrijven.

Want: ik heb nog nooit een boek geschreven, kan ik het wel.

Want: ik weet niet eens waar ik over wil schrijven, hoe kan ik dan beginnen.

Mijn hoofd heeft besloten dat ik in januari 2016 begon. En hoe voelde dat? Doodeng. Ik herinner me nog een moment dat ik van school terugliep, op weg naar huis om voor het eerst te gaan schrijven. Nou, de zenuwen gierden door mijn lijf. En toen kwam ik ook nog mijn toenmalige buurman tegen die tegen me begon te praten. En ik hoorde mezelf zeggen dat ik een boek ging schrijven, terwijl mijn hart in mijn keel bonsde. En natuurlijk vroeg hij waar het boek over ging. Moest ik ook nog zeggen dat ik het niet wist. Dus naast de zenuwen voelde ik ook nog schaamte.

Zo is het ook met ondernemen. Ons hart fluistert onze verlangens. En ons hoofd zorgt ervoor dat ze worden uitgevoerd. Een verlangen zonder uitvoering, blijft slechts een verlangen. Een niet waargemaakte droom. Een ‘had ik maar….’

Dus als je de volgende keer zegt tegen jezelf: ‘het voelt niet goed.’ Vraag jezelf dan eens af wat je daar precies mee bedoelt. En wees echt eerlijk. Is het een excuus om iets niet te hoeven doen?

Want een boek schrijven begon pas goed te voelen, toen ik er eenmaal aan begonnen was. Niet eerder.

‘Het voelt niet goed’ is voor mij hetzelfde als: ‘dit is niet het juiste moment.’  Het betekent wachten op iets dat nooit gaat komen. En het ‘luisteren naar intuïtie’  wordt gebruikt als excuus.

Je intuïtie geeft je ingevingen of flitsen van inzichten. Je kiest ervoor er naar te luisteren en er actie op te nemen. Of je kiest ervoor dat niet te doen. Daar zit verder geen analyse aan vast. Zodra je aan de gang gaat met gedachten over het wel of niet doen van iets. Of het wel of niet goed voelt. Weet je al dat je intuïtie niet spreekt. Het is je ‘ego’ dat er iets van vindt, vermomd in de rol van innerlijke criticus of een andere rol die jij opvoert in je toneelstuk.

In plaats van wachten op het goede gevoel of het juiste moment, kun je nu je agenda pakken en tijd inplannen om die actie vast te pakken en uit te voeren. Dan komt het goede gevoel van zelf. Zo was januari 2016 voor mij het perfecte moment om te gaan schrijven aan mijn boek. Een jaar later kwam het boek uit. Net voor het hele #metoo gebeuren. En laat dat nou net het onderwerp van mijn boek zijn.

Maak je dus niet te druk. Het juiste moment kiest jou.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x