Het verschil tussen ik behoor en ik wil

‘Wat zou je doen als er een ding overblijft?’ zei Marga tegen mij in een coachsessie. ‘Een boek schrijven.’ Het was eruit voordat ik er over na kon denken.

Ik wilde dus een boek schrijven. Zoals je wellicht weet, gaat dat niet vanzelf. Een verlangen zichtbaar maken is een, er actie op ondernemen is twee. Om in actie te komen, moest ik tijd vrij maken. Dat gebeurde ook en zo kwam het boek er uiteindelijk.

In het boek: Als ik nee zeg, voel ik me schuldig, vond ik een interessante gedachtegang. Het verschil tussen iets willen en iets behoren.

Op moeten zit een bijsmaak. Mijn kind zegt altijd: ‘ik moet niks en mag alles.’ Maar soms is moeten wel noodzakelijk. Er is een verschil tussen willen, moeten en behoren.

In mijn geval wilde ik een boek schrijven en dat betekende dat ik tijd moest vrijmaken. Het wordt dan: ik wil een boek schrijven, dus ik moet tijd vrijmaken.

In dit geval is moeten het gevolg van een verlangen, iets wat je graag wilt, volgen. Het moeten zal dan ook niet zo’n probleem zijn.

Het wordt anders als je moeten voorop stelt. Iets wat je van jezelf moet om te voldoen aan een regel of norm (meestal van een ander). Bijvoorbeeld:

Ik moet werken, want ik behoor een baan te hebben.

Ik moet voor de kinderen zorgen, want ik behoor dat als moeder te doen.

Ik moet een boek schrijven, want dat behoor ik te doen als ondernemer die serieus genomen wil worden.

Het helpt mij om onderscheid te maken in welke verlangens echt vanuit mezelf komen en welke verlangens van anderen komen.

Je zou voor jezelf een rijtje kunnen maken van alle dingen die je wilt en wat daarvoor nodig is om het te bereiken. Je gebruikt dan:

Ik wil, dus ik moet..

En vervolgens ook een rijtje van alles dat je behoort te doen. Je gebruikt dan:

Ik behoor, dus ik moet…

Goed om even naast elkaar te zetten en keuzes te maken.

Als je straks ergens aan het genieten bent in de zon, op welke plek dan ook, dan ben je in staat om van een afstand naar jezelf te kijken en is het de moeite om dit rijtje eens te maken. Wie weet welk inzicht het jou oplevert.

Deel jouw inzicht gerust met mij, dat kan in een reactie hieronder.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x