Het hebben van kinderen is een excuus om minder te gaan werken

Je leest het goed. Het hebben van kinderen is een excuus om niet of in elk geval niet fulltime te hoeven werken.

Het geeft je vrijbrief om parttime te gaan werken, het liefste 3 dagen in de week. Je man kan dan gewoon 5 dagen blijven werken, want hij verdient toch het meeste.

Misschien maakt dit je boos.

Waarom is dat?

Als het jouw keuze is en je staat er volledig achter heb je toch helemaal niets om boos over te zijn?

Een tijd geleden werd ik hier ook heel boos over. Vooral heel boos over het idee dat ik het als moeder nooit goed deed.  Tot ik me het volgende afvroeg.

Is het niet tijd om te stoppen met het goed willen doen?

Ik realiseerde me dat mijn verhaal over het veroordelen van moeders eigenlijk over mezelf ging. Ik zocht aan de buitenkant naar goedkeuring. Het maakt toch eigenlijk niet uit wat andere moeders doen? Of wat de overheid zegt dat je moet doen? Of wat er over geschreven wordt in de media?

Het gaat om wat jij wilt.

Wil jij echt 3 dagen werken en op woensdag en vrijdag met je kinderen thuis zijn en het huishouden doen? Is dat jouw droom? Stel jezelf de vraag: wat wil ik?

De mijne niet. En weet je, ik vind het hartstikke moeilijk om dat hardop te zeggen. Om dat hier op te schrijven. Omdat ik bang ben om veroordeeld te worden, om er niet bij te horen, om kritiek te krijgen. Eigenlijk allemaal angst om gekwetst te worden.

En om mezelf te beschermen houd ik mijn mond, probeer ik een middenweg te vinden. Zodat ik iedereen te vriend houd.

Daar stop ik mee. Het helpt jou namelijk niet. Ik vind dat vrouwen hun ambities moeten waarmaken en dat het hebben van kinderen geen excuus mag zijn om het niet te doen.

Begrijp me niet verkeerd, het gaat er niet om hoeveel dagen je werkt, wat voor werk je doet of hoeveel je verdient. Het gaat erom dat jij bewust bent van de keuzes die je maakt. En je kan elke dag opnieuw kiezen om je droom waar te gaan maken.

Er is maar 1 iemand die dat kan veranderen en dat ben jij. Neem geen genoegen met minder. Je verdient het om te stralen.  Laat jezelf zien. En help andere moeders hetzelfde te doen.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x