Het gevaar van middelmatigheid

Een paar jaar geleden had ik ogenschijnlijk alles goed voor elkaar. Zo had ik een goede baan, ik woonde samen met een leuke man in een mooi huis en we deden volop leuke dingen. Ik had alles wat mijn hartje begeerde.

Toch voelde ik me onrustig. Ik had vaak een eenzaam gevoel. Zou zo de rest van mijn leven eruit zien? Ik durfde het eigenlijk niet te zeggen, maar echt gelukkig was ik niet.

Ik kon ook niet zeggen dat ik ongelukkig was. Alles ging, zoals de fransen het mooi zeggen, comme ci, comme ça. Of op z’n Nederlands “z’n gangetje”. Mijn leven kabbelde rustig voort. Dat zorgde ervoor dat ik niet in actie kwam om iets aan mijn leven te veranderen. Terwijl ik dat eigenlijk diep van binnen wel wilde.

Totdat er een altijd ingrijpende gebeurtenissen volgden: ontslag, zwangerschap en ziekte. Mijn leven ging duidelijk niet meer “z’n gangetje” en ik moest wel in actie komen. En zo deed de kans zich voor om mijn leven te veranderen op een manier die beter bij me past. Ik ben eindelijk gaan doen wat ik leuk vond. En durf er hardop over te praten.

Wat had ik gedaan als ik niet ontslagen was? Als ik niet ziek was geworden? Ik weet het niet.

Zie je het gevaar? Het is een leven waarin je eigenlijk best tevreden bent met alles wat je hebt en doet. Echter voel je geen vuur van binnen, je ervaart geen flow-momenten. Alles kabbelt voort. Het is het gevaar van middelmatigheid.

Achteraf realiseer ik me des te meer dat ik geluk heb gehad dat dit op mijn pad is gekomen. Dan word je namelijk gedwongen om een keuze te maken. Als dat niet gebeurt, dan blijf je “tevreden” met middelmatigheid.
En dat is eigenlijk heel zonde. Dan laat je namelijk maar een glimp zien van wie je echt bent. Een geremde versie van jezelf of een middelmatige versie. Dan geloof je niet dat er meer voor jou is weggelegd. En dat is er wel!

Begrijp me niet verkeerd. Het heeft niets te maken met ondankbaarheid. Je kunt dankbaar zijn voor alles wat je hebt. Als je ook maar ergens voelt dat er een vuurtje in je zit wat zich niet kan laten zien, denk dan eens aan het gevaar van de middelmatigheid.

Doorbreek het. Wakker het vuur aan.

Hoe dan?

Door er bewust van te zijn dat het er is.
Door te luisteren naar wat het wil.
Door actie te ondernemen, hoe klein deze ook is.

Heb jij het gevoel dat je meer uit je leven wilt halen? Heb jij een passie die je eigenlijk niet naar buiten laat komen?

Laat dan vandaag de dag zijn dat je er alvast een stukje van laat zien door een reactie te plaatsen hieronder. Of nog beter, ga aan de slag om van je passie een business te maken.

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sandra
9 jaren geleden

Leuk en herkenbaar geschreven Gwyneth.

Een mooie aanvulling is wellicht dat je door soms een stapje achteruit te doen, je juist meerdere stappen vooruit maakt. Dit kan er ook voor zorgen dat je meer en andere dingen uit je leven haalt wat er aan bijdraagt om verborgen passies tot uiting te laten komen.

Na 5 jaar ondernemerschap verkochten Suzan en ik in 2014 heel bewust ons goed lopende tandheelkundige opleidingsbureau. In onze ontwikkelingen stonden we stil, we waren moe, het was klaar! Na enkele maanden ‘sabbatical’ heb ik wederom mijn intuïtie gevolgd. Heel bewust koos ik ervoor om het ondernemerschap te parkeren en een parttime job in loondienst te aanvaarden.

Zoals mijn omgeving zei: op bepaalde fronten een behoorlijke stap terug. Klopt! Op bepaalde fronten.. Maar wat voel ik mij een rijk mens! Wat geniet ik van mijn gezin, mijn dierbaren, de nieuwe stappen die ik maak in m’n ontwikkeling en natuurlijk van mijn gezellige collega’s! Door te luisteren naar wat ik wilde en actie te ondernemen, heb ik iets unieks doorbroken en heb ik een compleet nieuw vuurtje in mezelf aangewakkerd.

Op dit moment geniet ik enorm van de ‘middelmatigheid’ en word ik ontzettend geïnspireerd door mijn oude en nieuwe omgeving. Een ervaring rijker voor de toekomst. Wie weet wat het me brengt.

Less is more! Comme ci, comme ça … En voor nu ben ik erg ‘tevreden’ 😉

2
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x