Het geheim van creativiteit

Jaren geleden zou ik mezelf nooit als een creatief persoon hebben gezien. Ik had een beperkt beeld van wat een creatief persoon was: iemand met een excentrieke kledingstijl en dito haardracht, die goed kan tekenen / schilderen en buiten de maatschappij staat. Inderdaad een bekrompen beeld. Ik wil er gewoon eerlijk over zijn, want ik ben zeker dat ik niet de enige ben die zo denkt.

Toen ik op een gegeven moment besloot dat ik niet meer wilde voldoen aan het beeld dat ik mezelf had opgelegd maar wilde ontdekken wat er onder zat, kwam ik meer in contact met de gevoelens die ik als kind had. Als kind kon ik uren tekenen, schreef ik schriften vol en speelde ik graag juf. Voordat ik ging slapen, speelde ik vaak een verhaal in mijn hoofd. Met mezelf als hoofdrolspeler uiteraard. Ik had een rijke fantasie. Een bezoekje aan de Pont, museum voor hedendaagse kunst, met de tekenklas gold als een van mijn hoogtepunten van de middelbare schoolperiode. Ik herinner me mijn fascinatie voor de boodschappen in kunstvormen en de rol van eigen interpretatie hierin. Natuurlijk kon ik dat op moment niet zo verwoorden, maar ik voelde het.

In 2016 schreef ik mijn eerste boek en kwam ik wederom in contact met dat gevoel. Ik wist het zeker: dit gevoel was ik heel lang kwijt en wilde ik niet nog eens kwijtraken. Toch lukte dat niet meteen. Want het paste niet bij hoe ik mezelf zag. Je kan je gedrag wel proberen te veranderen, maar als dat niet past bij hoe jij jezelf ziet (identiteit), lukt het niet. Het is als roeien tegen de stroom in: het kost vooral veel energie en je komt nergens.

Hoe zorg je er dan voor dat je met de stroom meegaat? Stoppen met roeien. Dat klinkt heel simpel, maar is lastig in de praktijk. Als je wat doet, voel je jezelf nuttig. Dan lijkt het alsof je verantwoordelijkheid neemt over je situatie, want je bent ten slotte hard aan het werk. We weten allemaal dat we niet de beste ideeën krijgen al we druk bezig zijn. De beste ideeën komen in de momenten tussendoor. De momenten dat we aan het lanterfanten zijn, aan het luieren, aan het niksen. En dit laatste is iets wat we steeds minder doen (en mogen van onszelf). Het gaat in tegen wat we hebben geleerd. Als je maar je best doet, dat is het devies. Het maakt niet uit of iets niet lukt, als je maar je best hebt gedaan. Daarmee wordt actie beloond en passiviteit afgestraft. Want niks doen is niet je best doen.

Ik weet niet of je weleens ontslag hebt gekregen en daarna thuis zat (ik wel). Dan voel je wat het is om verplicht te niksen. Het voelt constant alsof je iets doet wat niet mag. Want je moet zo snel mogelijk weer aan het werk. Dan doe je het goed.

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat veel mensen niet eens meer kunnen werken. Verplicht niets doen. De een raakt er van in de stress (of aan de drank) en de ander vindt de rust wel heerlijk. Dit is een mooi moment om opnieuw te ervaren wat nietsdoen voor je kan betekenen. Nu we allemaal ons huis hebben opgeruimd en alles zorgvuldig met de hogedrukreiniger hebben schoongemaakt, kunnen we gaan niksen. We kunnen ons overgeven aan het nietsdoen. We kunnen ons mee laten varen op de stroom. En wat ontstaat er dan? Dan begint de creatieve bron – die ieder van ons in zich heeft – te stromen. En het enige wat je hoeft te doen is mee te stromen. Dat is het geheim van creativiteit.

Hoe doe je dat dan in de praktijk? Je kan beginnen met je verwachting loslaten. Dus geen boek gaan lezen omdat je verwacht dat je de inhoud daarna kan gebruiken in een training. In plaats daarvan met je ogen dicht een boek uit je boekenkast pakken en dat gaan lezen. Of gaan zitten in de tuin, in de zon zonder het doel dat je benen bruin moeten worden. Gewoon zitten, meer niet. Of je maakt een wandeling niet om de 10.000 stappen te halen en dan naar huis te gaan, maar om het wandelen zelf. Of je gaat schrijven, niet met als doel een blog te schrijven of een post voor social media maar gewoon schrijven om uiting te geven aan wie je bent.

Het geheim van creativiteit? Meebewegen op je eigen creatieve stroom, verwachtingen loslaten en alles wat komen gaat met verwondering tegemoet treden.

 

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x