Het gaat vanzelf over

‘Besteed er niet te veel aandacht aan, het gaat vanzelf over,’ zegt een vriendin. Je houdt je mond om haar niet verder te belasten met jouw verhaal. Je noemt het in gedachten een klaagzang en geeft jezelf op je kop omdat je zo hebt gezeurd. Toch blijft je buik zeuren. Ook als je niets zegt.

Het valt me op dat we vaak goedbedoeld het advies krijgen om onze ongewenste emoties weg te wuiven. Het gaat vanzelf over of alles wat je aandacht geeft dat groeit. Je moet je niet zo druk maken. Je moet het van je af laten glijden. Goedbedoeld, maar niet erg constructief.

Ongewenste emoties gaan niet vanzelf weg, zeker niet als je er geen aandacht aan geeft. Dan bestaat het gevaar dat je ze onderdrukt en zullen ze bij een kleine trigger al leiden tot een enorme uitbarsting. Dan krijg je waarschijnlijk het goedbedoelde advies om rustig te blijven. Wat bij mij standaard het tegenovergestelde effect heeft: het vuur laait nog meer op.

We ervaren allemaal emoties, waarvan sommige gewenst en sommige ongewenst. Het zijn geen vaststaande categorieën. De ene keer kan de emotie woede gewenst zijn en in een andere situatie ongewenst. Als je een ongewenste emotie ervaart, wil dat wat zeggen. Blijkbaar ervaar je weerstand. Je reageert op een situatie of gebeurtenis en dat doe je niet op de manier zoals je zou willen.

Dat lijkt me een mooi moment om die situatie met de bijbehorende emotie te onderzoeken. Niet om af te wachten tot het vanzelf over gaat. Nu dacht je wellicht de situatie te onderzoeken door er met een vriendin over te praten. Wat dan vaak gebeurt is dat je een warrig verhaal vertelt. Zij begrijpt jou niet omdat je niet duidelijk kan maken waar het echt om gaat. En dat zelf ook nog niet ziet. Je krijgt een verkeerd advies en de ongewenste emotie verdwijnt in het hokje: nooit meer over praten.

Een andere manier van onderzoek is schrijven over de ongewenste emoties. Je luistert dan naar je diepste gedachten en gevoelens. Je maakt er ruimte voor. Je bent in staat om van een afstand naar de situatie te kijken en naar jouw reactie erop. De vragen in het Coach Jezelf schrijfboek helpen je daarbij.

Als je ziet waar het echt om gaat, dan gebeurt het: het gaat vanzelf over. 

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Akke-Marit
2 jaren geleden

Mooi beschreven Gwyneth en helemaal waar!

2
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x