Helemaal jezelf zijn? Lees dit kinderboek

In de kerstvakantie bezocht ik de bieb met Paco. Mijn oog viel op dit boekje.

Het kwam me bekend voor, wellicht had ik het vorig jaar ook geleend. Eenmaal thuis was Paco niet zo geïnteresseerd in dit boek en wilde liever uit het andere boek met kerstverhalen worden voorgelezen.

Toen het andere boek uit was, vond Paco het oké om het verhaal van dit boek te horen.  Het verhaal gaat ongeveer als volgt:

Er staat een boompje in het bos dat gezond is, maar niet gelukkig omdat het niet lijkt op de andere bomen in het bos. Het boompje wilde net zo zijn als de andere bomen in het bos en was ontevreden over zijn harde, stekelige naaldjes. Het boompje wenste dat het gouden blaadjes had. ’s Nachts kwam de wens uit. Het boompje was even blij, totdat de gouden blaadjes werden gestolen. Het boompje wenste vervolgens glas dat door de wind aan scherven viel. Toen wenste het groene blaadjes – net als de andere bomen in het bos – die vervolgens werden opgegeten door de geitjes. Tot slot wenste het boompje zijn eigen naadjes terug. Het boompje was nu tevreden. Het werd winter. Op een dag viel er een kleine ster uit de hemel tussen de grote bomen naar beneden en bleef steken tussen de takjes van het boompje. Het boompje was een kerstboompje. Er klonk muziek en er werd gezongen in het bos. Dit was de gelukkigste dag uit het leven van het boompje.

Ik vond dit zo’n mooi verhaal. Zo simpel en tegelijkertijd zo treffend. Het heeft geen zin om te willen zijn als een ander. Als je jezelf bent, ben je vanzelf gelukkig.

Toen ik het verhaal voorlas, besefte ik eigenlijk dat ik ook gouden blaadjes wil. En als die me niet gelukkig maken, misschien wel glazen. Ik keek ook om me heen, naar hoe anderen dingen doen. Ik dacht ook dat ik hetzelfde moest zijn. En nu weet ik dat het niet hoeft. Op geen een enkel vlak. Ik weet nu dat ik helemaal mezelf mag zijn. Zelfs met mijn eigenaardigheden of eigenschappen die ik liever verborgen houd.

Dat mag jij ook. Of je nu stekelige naalden of zachte groene blaadjes hebt. Ze horen bij jou. Als je dat ziet, zal er ook een ster voor jou zijn.

 

Het boek heet: Het boompje, geschreven door Loek Koopmans en gebaseerd op een gedicht van Friedrich Rückert (1788-1866). Je kunt het hier bestellen.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x