Je hebt geen coach nodig

Er is een nieuw zelfhulpboek uit en jij voelt een onbedwingbare drang om het boek te kopen. Want wie weet biedt dit boek wel de gouden formule naar geluk en succes. Ergens weet je wel dat het niet zo is, maar je wilt het zo graag geloven. En als het boek dan niet doet wat het belooft, ga je op zoek naar een coach. Een boek kan je ook niet echt helpen, daarvoor moet je naar iemand toe. Althans dat denk je.

Hulp en ondersteuning

Vroeger ging je voor raad naar de pastoor, tenminste in het katholieke zuiden. Tegenwoordig gaan we voor advies naar een coach. En dat is zo gek nog niet. We hebben allemaal momenten in ons leven dat we hulp nodig hebben. Dat er iemand is die naar ons luistert, tot inzichten laat komen en weer op weg helpt. Ik heb die hulp ook gezocht en gekregen. En toch heb ik iets ontdekt dat krachtiger is dan welke coach dan ook. Dan welke hulp van buitenaf dan ook. Iets wat ik al mijn hele leven doe en mijn grootste steun en toeverlaat is geweest bij momenten waarop het ronduit beroerd ging, maar ook op momenten dat ik mijn vreugde wilde delen.

Hulpmiddel

Het hulpmiddel dat ik gebruik, gebruikt elke coach. Het is het eerste wat ze je laten doen; schrijven. Een coach laat je een logboek, een dagboek of een verslag maken. Ze laten je schrijven. Schrijven is al sinds mijn 7e – toen ik mijn eerste dagboek kreeg – mijn trouwe bondgenoot. Mijn diepste geheimen en verlangens vertrouw ik toe aan het papier. Dingen die ik niet eens hardop durf uit te spreken. Op het papier zijn ze veilig.

Reflectie

Als je schrijft, dan lucht je je hart. Je kan je negatieve gedachten uiten op papier. Ze kunnen uit je lichaam, uit je systeem. Zodat ze niet langer je hoofd bezet houden en je blik vertroebelen. Eenmaal uit je hoofd, ga je helder zien. Het schept afstand. Zodra je iets opschrijft, zie je dat het maar gedachten zijn. Dat het loopjes zijn die de geest met je neemt. Dat je niet hoeft te geloven wat daar staat. En als je voorbij die wirwar van gedachten bent, kom je bij iets anders.

Intuïtie

Als je helemaal leeg bent geschreven. Als je belemmeringen, negatieve gevoelens en gedachten op papier hebt gezet, blijf dan doorschrijven. Laat je pen gewoon doorgaan. Want als je hoofd is uitgeschakeld, schrijft je intuïtie verder. Toen ik terug las in mijn dagboeken, zag ik telkens het woord ‘schrijven’ terugkomen. Het stond overal. Bij droombaan, bij verlangens, bij dingen die ik leuk vond om te doen. Ik heb maar tot 6 jaar terug gelezen. Ik wist het de hele tijd al. Ik zag het alleen niet. Ik weet dat dit wazig klinkt. Ik kon het zelf ook niet geloven. Dus vraag je niet af of dit waar is of niet. Ga het gewoon proberen. Waarom niet? Ga het ervaren.

Antwoorden op jouw vragen, vind je van binnen. En schrijven is een manier om tot dat binnenste te komen. En het is een makkelijke manier. Het enige wat je nodig hebt is pen en papier en de moed om te beginnen.

 

P.S. Download hier het Coach Jezelf werkboek als je behoefte hebt aan een leidraad bij het schrijven.

 

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x