Gelukkig 2016!

Het is oudjaarsdag en ik zit achter mijn laptop. Op de achtergrond draait de top 2000 op de radio. Eigenlijk heb ik mijn laptop opgestart om een factuur te maken en te versturen. Tot ik ineens een weemoedig gevoel kreeg (komt vast door “Halleluja” op de achtergrond). En besloot om een blog te schrijven.

De start van een nieuw jaar leent zicht voor het maken van nieuwe plannen. En ik wil je niet op voorhand ontmoedigen, maar meestal heb je eind januari je nieuwe voornemens al opgegeven. En dat wil je niet. Je maakt geen goede voornemens om door te gaan zoals je altijd al deed. Je wilt iets veranderen.

Om iets te veranderen hoeft het geen 1 januari te worden, dat kun je elke dag. Je hebt telkens weer de mogelijkheid om opnieuw te beginnen. Ik ben goed in opnieuw beginnen en in het maken van plannen daarvoor. Ik ben niet zo goed in het volhouden. Als het even niet gaat zoals ik wil, dan maak ik een nieuw plan. Ik maak niet alleen goede voornemens op 1 januari, maar ook op mijn verjaardag, het begin van de lente, in de zomervakantie en in de herfstvakantie. Nieuwe plannen geven me energie, ik vind het leuk.

Afgelopen jaar had ik haast. Alles moest snel; het verliezen van mijn zwangerschapskilo’s, het opbouwen van mijn bedrijf, het opgroeien van mijn kinderen, het schrijven van blogs, het maken van beelden, het lezen van boeken. Als ik haast heb, voel ik me opgejaagd, mijn hart tikt hard, mijn ademhaling gaat snel en mijn pas is vlug. Ik doe eigenlijk niets met aandacht.

Ik  had zo’n haast dat ik nauwelijks wist wat echt belangrijk voor me was. Dat ik daar niet van kon genieten. In 2015 heb ik geleerd om stil te staan. Om stil te staan bij onplezierige dingen. Bij dingen die ik het liefste wilde wegstoppen. Hierdoor kreeg ik meer aandacht voor wat ik zelf wilde. Het “moeten haasten” wordt minder.

Mindfulness heeft me hierbij geholpen. Ik had er verschillende boeken over gelezen en ben gewoon gaan oefenen met de principes. Mijn aandacht richten op mijn ademhaling meerdere keren per dag, bijvoorbeeld bij het stoplicht, in de rij bij de kassa of op het schoolplein zorgt ervoor dat ik even niet wordt geleid door mijn gedachten. Je kunt er elk moment mee beginnen, bijvoorbeeld nu terwijl je dit leest. Adem in diep in door je neus en uit door je mond, doe dat 3 keer. En voilà, je bent in het nu.

Fijne jaarwisseling!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x