Geluk

Al sinds mijn tienerjaren ben ik gefascineerd door geluk. De aanwezigheid ervan en vooral ook de afwezigheid ervan. Op dit moment lees ik het boek Geluk – The new world book of happiness’ van Leo Bormans.

Ten eerste al interessant door de wetenschappelijke benadering. Niet dat een niet-wetenschappelijke benadering niet interessant kan zijn maar daar zie ik al genoeg van op mijn tijdlijn op Instagram en Facebook. En met alle respect denk ik dat juist door die benadering nog meer verwijderd raken van geluk.

geluk

Ik las in dit boek de bevindingen uit het World Happiness Report van de Verenigde Naties. Twee dingen vielen mij op.

  • Mensen moet een hoog niveau hebben van wat Aristoteles noemde ‘eudeimonia’ (menselijk geluk) noemde. Toevallig schreef ik daar eerder een blog over (dat lees je hier).
  • Zodra geluk wordt geaccepteerd als het doel van de overheid heeft dit andere diepgaande effecten op institutionele praktijken. Gezondheid, met name geestelijke gezondheid, krijgt nog meer prioriteit, net als de kwaliteit van werk, gezinsleven en sociale netwerken.

Stel je voor dat de overheid het geluk van de bevolking als doel heeft. Dat lijkt me pas echt een oplossing voor de verschillende problemen die er nu zijn. Een staat die zorgt voor zijn burgers. Een basis biedt waarin iedereen kan floreren op zijn manier. Ik ben voor.

Ik ga verder met lezen. Ik kom vast nog meer interessante dingen tegen.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x