Geloofwaardigheid: het vinden van je authentieke stem

‘Je moet het niet verkeerd oppakken, maar ik zie in je blogberichten dat ze steeds meer jou worden,’ zei een familielid op een feestje tegen me. Ik vond het een compliment, blijkbaar had ik mijn authentieke stem gevonden.

Maar als het voorheen niet mijn authentieke stem was die zich lieten horen in mijn berichten, wie was het dan? Het was de stem van de pleaser. Degene die graag wilde schrijven wat jij wil horen. Of anders gezegd waarvan de pleaser dacht dat jij het wilde horen.

Mijn pleaser is heel slim en sluw. Ze neemt verschillende karakters aan.
Zo ook die van marketeer. En de marketeer gelooft heilig in de ideale klant. Als je maar genoeg in de huid van de ideale klant kruipt en schrijft wat zij wil horen, dan worden je stukken wel gelezen en je producten verkocht.

Of de pleaser vermomt zich als de ondernemer en verkondigt dat al dat geschrijf leuk is, maar er moet ook nog wat verdiend worden. We zijn tenslotte niet bezig met een hobby. Dit is een bedrijf. En een bedrijf heeft klanten nodig en bovenal omzet.

Of de pleaser deed zich voor als internetgoeroe en riep dat content king was. Maar dan moest het wel verdraaid goede content zijn. Met goede zoekwoorden, kopjes in een blog en allerlei linken in het bericht.

Alle berichten geschreven door de pleaser werden nauwelijks gelezen. Er kwamen nauwelijks reacties op. Ze kwamen en gingen. Ze raakten niemand. Niemand identificeerde zich ermee.

Even liet de pleaser mij geloven dat ik niet goed genoeg had nagedacht over mijn ideale klant. Maar het was tegen dovemansoren gezegd. Ik was al uitgestapt om de pleaser achter het stuur uit te trekken en een plek in de kofferbak te geven. Het was genoeg geweest. Ik ging schrijven wat ik zelf wilde.

Vanaf dat moment ging ik schrijven zonder er iets mee te bereiken. Ik ging schrijven vanuit mijn hart. Misschien wel vanuit mijn ziel. De woorden kwamen als vanzelf. Ik schrijf over wat me raakt, frustreert, kwetst. Ik schrijf omdat ik ervan houd. Ik schrijf vanuit liefde. En als ik dat gedaan heb, hoop ik dat er iemand is die het raakt. Voor wie het een klein teken is. Een subtiel signaal.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x