Ga weg met je authenticiteit

Als je authentiek bent, word je vanzelf geloofwaardig. Authenticiteit is in. Het is een hype. Bedrijven hebben het nodig om geloofwaardig te zijn. En het plaatsen van ‘sinds 1888′ lijkt wonderen te doen verrichten. Maar goed, daar trap jij niet meer in.

Jij wilt namelijk echt jezelf zijn. Maar dat is ook al weer zo’n modewoord. En hoe doe je dat dan – echt jezelf zijn? En waarom eigenlijk?

Authenticiteit gaat over oorspronkelijk zijn, over ‘echt’ zijn. Ik zie vaak dat ‘authentiek zijn’ wordt gezien als een onderscheidend vermogen. En dat vind ik vreemd. Zijn er ook ‘onechte’ mensen dan?

Voor mij past authentiek zijn in het rijtje van: betrouwbaar, veilig en kwaliteit. Je kent vast wel een bedrijf die deze termen noemt als zijn belangrijkste waarden en denkt daarmee onderscheidend te zijn. Ik mag toch hopen dat een bedrijf betrouwbaar is, kwalitatieve en veilige producten levert? Dat is toch niet iets om je mee te onderscheiden? Hetzelfde geldt voor authenticiteit.

Ik hoop van harte dat mensen en bedrijven waar ik mee te maken heb echt zijn. Ik wil geloven wat ze zeggen. Ik wil dat ze mij hun ware gezicht laten zien. Ik wil dat ze mij de waarheid vertellen. Dat doe je niet door op te schrijven dat je authentiek bent. Dat is een vereiste.

Hier geldt het principe ‘show don’t tell’.  Je hoeft niet te vertellen dat je betrouwbaar bent. Laat het maar zien in hetgeen je doet. Je hoeft niet te zeggen dat je helemaal jezelf bent, jouw authentieke jij. Bewijs het maar met je verhalen.

Want als jij jouw echte verhaal vertelt, ben je een lichtend voorbeeld voor anderen.

Het echte verhaal vertellen is niet gemakkelijk. Ik verstopte me jarenlang achter mijn perfecte leventje. Pas toen ik ging vertellen over wat ik het liefste verborgen wilde houden, ontdekte ik mijn kracht en vond ik mijn unieke stem. En die ‘stem’ kon alleen maar ‘mijn boodschap’ verkondigen.

Je verhaal vertellen betekent niet dat je op een podium hoeft te staan. Je vertelt het niet om applaus te ontvangen. Je vertelt het omdat het verhaal uit je wil. Je vertelt het omdat het niet anders kan. Je vertelt het omdat het de waarheid is.

En als je dat doet, hoef je niet te zeggen dat je authentiek bent (en al die andere dingen).

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x