Er is 1 ding wat je als drukke moeder niet moet willen.

Meestal realiseer je pas achteraf dat mensen je iets proberen te leren. Toen ik eind 20 was (nog niet zo heel lang geleden, hoor) werkte ik als marketing manager bij een voedingsmiddelenfabrikant. In het begin werkte ik er met plezier. Ik kreeg veel vrijheid om mijn werk te doen en mijn inzet werd gewaardeerd. Ik haalde veel energie uit mijn werk. En dat was grotendeels te danken aan de vrouwelijke directeur die dit voor mij mogelijk maakte.

Ook toen – nog zonder kinderen – had ik vaak het gevoel dat er te weinig uren in een dag zaten. Ik wilde zoveel doen en vond ook zoveel dingen leuk. Diezelfde directeur zei tegen me: “Je hoeft toch niet alles zelf te doen, het is toch prima om werk aan een ander over te laten.” Ik knikte ja, maar eigenlijk drong het niet tot me door wat ze zei.

Zeker als drukke moeder klinkt je het tijdgebrek wellicht bekend in de oren. Je bent altijd wel ergens druk mee bezig – ook als je niet aan het werk bent – even een wasje draaien, even wat strijken, snel even naar de supermarkt voor een vergeten pak melk, huilend kind troosten, nog even snel je moeder helpen met Facebook, rekeningen betalen, naar buiten met de kinderen.

Je wilt – net als ik – veel doen in weinig tijd. En het lukt soms, maar meestal niet. Je voelt je gefrustreerd en hebt een onvoldaan gevoel aan het eind van de dag. Dit moet je als drukke moeder niet willen.

Dat gold ook voor mij.

Totdat ik naar een filmpje keek waarin de Amerikaanse marketingcoach Marie Forleo sprak op een evenement voor vrouwen. Ze zei:

“You can have it all, but you can’t do it all.”

En ineens was het kristalhelder.

Veel vrouwen hebben het idee dat ze alles zelf moeten doen; koken, huishouden, zorg voor de kinderen, administratie. Noem het maar op. Als je dat allemaal doet ben je een goede partner, een goede moeder, een goede (schoon)dochter.

Je hoeft niet alles zelf te doen.

Je mag om hulp vragen. Echt waar!

Als je wilt doen wat je echt graag wilt doen, dan heb je hulp nodig.

Precies zoals Marie zei, “you can have it all, but you can’t do it all.”

Het is niet erg om hulp te vragen. Kijk eens naar alles wat je doet. Wat zou je kunnen uitbesteden? Wie zou jou kunnen helpen?

Begin er vandaag mee. De tijd die je hebt genomen om deze blog te lezen kun je nu ook benutten om op te schrijven waar jij hulp bij nodig hebt.

Ga gewoon om hulp vragen. Mensen helpen je graag, echt waar!

En ik weet echt dat het niet gemakkelijk is. Ik ben ook iemand die alles alleen wil doen. Ik dacht ook dat ik geen hulp nodig had. En ik vind het nog steeds weleens moeilijk. Het geeft mij het gevoel dat ik heb gefaald. Inmiddels weet ik dat het niet zo is.

Ik weet ook dat ik zonder hulp mijn dromen niet kan waarmaken. Dat ik niet kan doen wat ik het allerliefste wil. En zou dat niet zonde zijn?

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x