Eindejaarsritueel 2024

“Each one of us has lived through some devastation, some loneliness, some weather superstorm or spiritual superstorm, when we look at each other we must say, I understand. I understand how you feel because I have been there myself. We must support each other and empathize with each other because each of us is more alike than we are unalike.”
Maya Angelou.

Het afgelopen jaar overdenken en alvast vooruitblikken naar 2024 doe ik altijd rond deze periode, net zoals de meeste mensen. De lijstjes vliegen je om de oren. Het geeft me vaak melancholisch gevoel. Tenslotte neem je ook afscheid van een jaar. Komen er herinneringen voorbij, mooie maar ook de minder mooie. Het doet mij eraan herinneren hoe snel de tijd gaat. Hoe waardevol sommige momenten waren en dat ook die momenten voorbij zijn en niet meer terugkomen. Afscheid nemen doet altijd een beetje pijn, zelfs als dat is van de dingen waar je graag afscheid van neemt. Afscheid betekent dat het oude niet meer terugkomt, maar ook een nieuw begin. Een goed afscheid is nodig voor een goed begin.

Het maken van goede voornemens op 1 januari is in mijn ogen veel te vroeg. Natuurlijk zijn er dromen en wensen voor het nieuwe jaar. De winter duurt nog lang, het duurt nog even voordat planten weer gaan groeien. Het licht het wint van het donker. Laat je niet opjagen en neem de tijd. Niet alles kan meteen ontkiemen.

Ik heb een eindejaarsritueel voor je gemaakt dat je al schrijvende kan doen. Je kan het ook overdenken, als je niet van schrijven houdt.

Stap 1 Vragen ter overdenking

Wat deed je afgelopen jaar omdat het van je verwacht werd?
Wat deed je omdat je dacht dat het zo hoorde?
Hoe voelde dat?
Wat wil je achterlaten in 2023?

Stap 2 Maak een lijst

Lees je tekst van stap 1 nog eens door en maak een lijst van dingen (gevoelens, gedachten, ideeën, gebeurtenissen, etc.) die je achter wilt laten in 2023. Als je bij stap 1 niets hebt opgeschreven, maak je nu wel een lijst door het op te schrijven.

Stap 3 Vuurritueel

Je gaat de lijst van stap 2 nu verbranden. Als je wilt kun je er een ritueel van maken. Bijvoorbeeld door het branden een kaarsje op een vuurvaste schaal (ovenschaal werkt prima), lees je lijst nog eens door en verbrand vervolgens je briefje in het vuur van de kaars. Je kan dit ook samen met anderen doen. Kies wat bij jou past en wat goed voelt.

Stap 4 Verlangens 2024

Nu je afscheid hebt genomen van 2023, kun je vooruitblikken.

Stel je voor… tijdens deze donkere dagen tussen kerst en oudjaar komen jouw diepste verlangens aan het licht. Alles is mogelijk in het nieuwe jaar. Wat zie je voor je?
Zet een timer op 10 minuten en schrijf alles op wat er op dit moment naar boven komt. Als je vastloopt, blijf je jezelf de vraag stellen: wat verlang ik? Een vervolgvraag kan zijn; wat betekent dit?

Als de 10 minuten voorbij zijn, prik je een datum in je agenda in januari waarbij je jouw dromen en verlangens om gaat zetten naar concrete doelen.

Op vrijdag 12 januari ga ik aan mijn plan voor 2024 werken. Wellicht leuk om dat dan ook te doen. Op mijn blog, besteed ik er dan sowieso aandacht aan. Meld je hier aan om deze informatie in je mailbox te krijgen.

Ik wens je een fijne jaarwisseling!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x