Een onvergetelijke kerstperiode met je kinderen en het voorkomen van kerststress

‘the days are long, but the years are short.’


Het is al weer bijna kerstmis. Weer een jaar voorbij. De tijd gaat snel en je kinderen worden snel groot. Je houdt van kerst en wil er graag een mooie tijd van maken waar je kinderen later met warme herinneringen aan terugdenken. Maar hoe dan?

Je moet al zoveel en zeker de decembermaand is een drukke maand met veel verplichtingen. Eigenlijk past er niet nog iets bij op je to do lijst. En je wilt een herinneringen maken met je kinderen ook niet zien als iets wat je moet afstrepen op je to do lijst. Toch voelt het wel zo.

Je bent niet de enigen. Veel mensen ervaren kerststress en dat komt met name doordat ze bezig zijn met voldoen aan de verwachtingen van anderen. Uitnodigingen als verplichtingen voelen en zich schuldig voelen als ze nee zeggen (lees dit: je voelt je schuldig als je nee zegt).

Enkele oorzaken van kerststress zijn:

Sociale verplichtingen: je voelt druk om deel te nemen aan feestjes en familiebijeenkomsten. Het proberen te voldoen aan de verwachtingen van anderen kan leiden tot stress.

Financiële druk: kerstinkopen, cadeaus en decoraties kunnen duur zijn, en de financiële druk om alles te bekostigen kan stress veroorzaken.

Tijdgebrek: de voorbereidingen voor Kerstmis, zoals het kopen van cadeaus, het bereiden van maaltijden en het versieren van het huis, kunnen veel tijd in beslag nemen en leiden tot tijdsdruk waardoor je stress ervaart.

Familierelaties: familiebijeenkomsten kunnen soms spanningen veroorzaken, vooral als er conflicten of onopgeloste kwesties zijn.

Perfectionisme: de wens om de “perfecte” kerst te creëren voor je gezin kan leiden tot stress, omdat je probeert te voldoen aan onrealistische verwachtingen en waarschijnlijk geinspireerd door de beelden op Pinterest of Instagram. Dat is niet het echte leven, dat weet je wel.

Hoe voorkom je kerststress?

Stel je verwachtingen bij. Het hoeft geen instagramwaardige kerst te worden. Het mag een kerst worden waarbij je samen herinneringen maakt. Samen plezier hebt. Als je kerstboom tijdens eerste kerstdag omvalt, zal dat nog jarenlang elke kerst worden verteld. En er kan om gelachen worden!

Budget. Bepaal vooraf wat je uit wilt geven aan kerst. En realiseer je dat het niet gaat om de materiele zaken. Het gaat om samen de kerstboom uitzoeken en versieren, de tafel mooi dekken, de kaarsjes aansteken.

Zelfzorg. Neem een pauze. Plan niet de hele dag vol. Een uurtje eerder weg van je werk. Een powernap van 10 minuten in de middag. Gun het jezelf.

Vraag hulp. Je hoeft niet alles alleen te doen. Andere gezinsleden mogen ook helpen. Delegeer taken. En accepteer dat dan alles niet op jouw manier gebeurt.

Eigen behoeften. Wees eerlijk naar jezelf over je eigen behoeften rondom de kerstperiode. Communiceer met je familie wat ze wel of niet van jou mogen verwachten met kerst. Zet jouw behoeften op de eerste plaats, daarna de verplichtingen.

Stel je voor dat jij deze kerstperiode eens ging doen wat je echt zelf wil? Dat hoeft helemaal niet radicaal te zijn en te betekenen dat je alle sociale verplichtingen afzegt.

Het begint met op de eerste plaats te denken aan wat jij wilt voor jezelf en je gezin. Op de tweede plaats komen de zogenaamde verplichtingen. Het starten van een eigen kerstraditie hoeft helemaal niet moeilijk te zijn of veel tijd te kosten.

Hoe doe je dat dan?

  • Identificeer je eigen behoeften: wat vind jij belangrijk in de kerstperiode?
  • Communiceer je behoeften: vertel aan je naasten wat je graag wilt, wat jouw verwachtingen zijn.
  • Stel grenzen: om je eigen behoeften te beschermen mag je grenzen stellen. Dat kan betekenen dat je bepaalde verplichtingen afzegt of aanpast.
  • Creëer je eigen traditie: volg de weg van plezier. Waar word jij blij van? Wat maakt jou enthousiast?
  • Betrek anderen: ga samen met je gezin aan de slag. De ervaring met anderen geeft betekenis.

Maak er een onvergetelijke kerst van en vergeet vooral jezelf niet!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x