Echt vertrouwen, geen trucje

Aan het eind van de puberteit begon ik met lezen over positieve affirmaties. Het idee dat je jezelf kon programmeren om positief te denken sprak me aan. Niet het positief denken op zich, maar om het vervelende gevoel van twijfel en onzekerheid van me af te schudden.

En zo oefende ik braaf met de affirmaties en zei elke dag tegen mezelf: ‘Ik geloof in mezelf.’ Ik kan niet ontkennen dat het mij een goed gevoel gaf. Ik hield het alleen nooit vol. Om de zoveel tijd kwam dat positief denken weer terug en deed ik het weer een tijdje. Om er vervolgens weer mee te stoppen omdat het niet werkte. Zelfs het alom geprezen boek ‘Verwacht wonderen’ van Gabrielle Bernstein met haar 40 dagen methode om van je angst af te komen, hield ik niet vol. Tot dag 12 ging het goed, daarna stopte ik er gewoon mee. Ik had er geen zin meer in.

Natuurlijk gaf ik mezelf op mijn kop dat ik lui was, dat ik gewoon moest doorzetten. Dat ik zo nooit zelfvertrouwen zou krijgen, als ik niet eens de moeite nam om iets te proberen en vol te houden. Laten we zeggen dat ook dit niet bijdroeg aan mijn zelfvertrouwen. Totdat ik ontdekte waar de schoen wrong.

Echt vertrouwen is geen trucje

Echt vertrouwen is geen trucje. Het is geen methode die je leert. Echt vertrouwen komt van heel diep. En daar zit precies het probleem. Want daar in die diepe laag van jezelf, zit nog wat anders. Daar zit angst. Met al die trucjes ben ik nooit tot die diepere laag gekomen. Ik bleef aan de veilige buitenkant mijn trucje doen om vervolgens te concluderen dat het niet werkte.

Je kan past echt vertrouwen als je ook bang durft te zijn. Toen ik aan mezelf durfde toe te geven dat ik doodsbang was om mijn verhaal op te schrijven, kwam langzaamaan het vertrouwen. En toen ik aan mezelf kon toegeven dat ik eigenlijk ook heel bang was voor het verhaal, kwam er nog wat meer vertrouwen. En toen ik aan mezelf ging toegeven dat ik bang was voor alles wat ik voelde, kwam er weer wat meer vertrouwen.

Er is alleen licht als er ook schaduw is.

Vertrouwen komt als je ook bang durft te zijn. Als je naar de schaduw durft te kijken. Er is alleen licht als er ook schaduw is.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x