Dromen zonder haast

Alles moet nu. Snel en meteen. Na het jaar 2020 weten we inmiddels wel dat het niet altijd kan. Dat dromen niet altijd meteen vervuld worden en soms helemaal nooit. Dat het een luxe is om te kunnen dromen. Dat het een voorrecht is als een droom uitkomt.

In 2006 begon ik uit het niets een webshop voor dameskleding. Het was nog voordat grote ketens als Zara en H&M online verkochten. Ik had het idee, liet een website bouwen, kocht kleding in en schreef mails over mijn kleding. Ik verkocht meteen kleding, maar ik kon mijn baan nog niet opzeggen. Dus was ik teleurgesteld. Ik vond dat ik het niet goed deed. Ik had gefaald en vond mezelf een mislukking.

Toen ik een paar jaar later bij een coach zat, kwam in het laatste gesprek de webshop plotseling naar boven. Ze was verbaasd: waarom stond het niet op mijn c.v.? waarom had ik er niets over gezegd? Ik had het in mijn schaamtehokje gestopt. Iets waar ik me voor schaamde en wat nooit het daglicht meer mocht zien.

In de jaren daarna werd online kleding verkopen een gigantisch succes. Mijn webshopavontuur zat inmiddels niet meer in het schaamtehokje, maar in het spijthokje. Waarom was ik er na twee jaar al weer mee gestopt? Waarom had ik het niet langer de kans gegeven? Ik realiseerde me dat ik een pionier ben. Dat ik ervan houd om van gebaande paden af te wijken en iets nieuws te starten. Ik realiseerde me alleen niet dat een nieuw pad, nog geen gebaand pad is. En dat mensen dat pad in het begin nog helemaal niet kunnen vinden. Dat het tijd kost om aan iets nieuws te wennen. En dat snel resultaat willen daar niet bij past.

Hierin zag ik ook een patroon bij mezelf ontstaan. In 2015 maakte ik een coach jezelf werkboek en bijbehorende inspiratievragen. Schrijfoefeningen voor zelfreflectie, al schrijvend jezelf coachen. Hoewel mensen enthousiast waren, liep het niet meteen storm. Ik zette het aan de kant. En ging weer op het bekende pad lopen: het marketingpad. Toen ik zelf een boek had geschreven en had ondervonden wat het helende en transformerende effect van schrijven was, voelde ik de drang om hiermee door te gaan. Dit keer in een community. Het begon nog op het snijvlak van marketing en schrijven. Maar na een jaar durfde ik de community helemaal om te dopen tot een schrijfcommunity. En langzaamaan merkte ik dat meer mensen de kracht van het jezelf coachen begonnen in te zien en toe te passen.

Soms ben je te vroeg met iets. Dan heb je geen resultaat of niet het resultaat dat je had gehoopt. Dat is dan geen teken dat jouw idee mislukt is of niet werkt. Het is een teken dat je een pionier bent. Een voorloper. Dat betekent overigens niet dat je op alle gebieden een voorloper hoeft te zijn. Jij bent een voorloper op een bepaald gebied. Jij loopt op een pad dat nog niet gebaand is. Maar er is iemand die als eerste door het pad moet lopen, dan volgt de rest vanzelf. Kijk een keer achterom dan zie je het.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x