Drie stralen van licht

Sinds 2020 run ik samen met mijn man een kerstbomenkwekerij. Het was voor mij wennen om in een familiebedrijf te komen dat al 40 jaar bestond. Opgericht door mijn schoonvader en Carlo die er van jongs af aan in werkt. Ik had allerlei ideeën voor vernieuwing en wilde die meteen doorvoeren. Soms lukte dat, soms stuitte ik op weerstand en soms trok ik mijn idee weer in.

Het voelde lang alsof ik te gast was in mijn eigen bedrijf. Alsof ik toch geen zeggenschap had en mee moest in de bestaande structuren. Zo weet ik dat weken lang zes tot zeven dagen per week werken niets voor mij is. Ik houd het niet vol. Ik heb rust nodig, maar ook alleen-tijd om weer op te laden. Dat bepaal je toch zelf, denk je vast. Dat is ook zo, maar toch is het niet zo makkelijk. Want klanten, waarvan sommige al 40 jaar klant zijn, zijn ook gewend aan bepaalde gewoonten en gebruiken. En zo beweeg je automatisch mee in een systeem dat wellicht niet de jouwe is.

Als ik hierover nadenk, polariseert het vaak. Er komen twee uitersten tegenover elkaar te staan. Zoals dag en nacht. Het is of dag of nacht. Licht of donker. In werkelijkheid is dat helemaal niet zo. Je hebt ook schemer. Er zijn vele schakeringen van licht en donker. Deze wijsheid las ik in het boek ‘het pad van de druïden,’ van John Michael Greer. Het teken van de drie stralen van licht is het embleem van de druïden. De twee buitenste stralen staan voor alle paren in de wereld die tegenstellingen vormen. Dit zijn binairen. Door een binair te veranderen in een ternair, kun je met een binair omgaan zonder dat deze je misleidt, volgens de druïdische filosofie. Je zoekt naar een derde optie tussen de twee uitersten. Zo is schemer een derde optie bij licht en donker. Als je een derde optie vindt, lukt het vaak ook een vierde of vijfde optie te vinden. Zo is de polariteit weg. Ik vond dat een hele mooie manier om met tegenstellingen om te gaan omdat ik die vaak ervaar en het gevoel heb dat ik moet kiezen tussen het een of het ander. Dat hoeft dus niet.

Deze filosofie van de drie stralen helpt ook als je naar het nieuws kijkt. Er is altijd een derde optie, je hoeft deze alleen te zien.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x