Doelen stellen voor 2024 als je nog in winterslaap bent

De kerstvakantie vind ik altijd heerlijk. Na de drukte van het kerstbomenseizoen is het fijn om twee weken heel weinig te doen. Een beetje lezen, veel kerstfilms kijken en af en toe erop uit gaan. Maar vooral de combinatie van zoetigheid eten en een deken over me heen op de bank brengt mij plezier. Na die twee weken voelt het ook altijd alsof je nu dan ineens weer helemaal aan moet staan. Alsof de winterslaap ineens over is en met een knip in de vingers de energie er ook weer moet zijn.

Omdat januari een rustige maand is voor ons hier op de kwekerij, lukt het ook makkelijk om wat langer in die winterslaap te blijven. Toch is het fijn om in deze periode bezig te zijn met doelen voor dit jaar. Ik vertel je graag hoe ik het aanpak.

Les uit 2023

Als eerste kijk ik terug op afgelopen jaar. Dat heb ik in december al gedaan en mijn les daaruit was dit: dat ik de behoeften van anderen niet langer meer voorop hoef te stellen ten koste van mijn eigen behoeften.
Ik heb geleerd dat ik vaak meebeweeg met de behoeften van anderen om me heen en daar ook mijn keuzes op baseer. Soms heb ik het zelfs niet eens door en als ik het wel door heb, maak ik het vaak niet kenbaar. Nu hoeven mijn behoeften natuurlijk niet altijd te verschillen van de behoeften van de mensen om me heen, maar als dat wel zo is dan ben ik degene die dat kenbaar moet maken door aan te geven wat ik nodig heb.
In 2024 ga ik dus bewuster luisteren naar mijn eigen behoeften.

Kernwaarden

Vervolgens kijk ik naar mijn kernwaarden. Dit heb ik al vaker gedaan, maar het is toch goed om dit telkens opnieuw te doen. Mijn kernwaarden zullen niet zo snel veranderen, maar welke betekenis ik eraan geef, misschien wel. Twee kernwaarden die ik altijd noem zijn plezier en vrijheid. De invulling ervan kan verschillen. Wat mij tien jaar geleden plezier bracht hoeft dat nu niet meer te doen. Dus belangrijk is ook om op te schrijven wat je eronder verstaat. Ik kies er maximaal 5 uit. Deze lijst kun je gebruiken om ideeën op te doen. Vervolgens kijk je hoe het op verschillende vlakken van je leven is gesteld met die kernwaarden, zoals bijvoorbeeld werk, relaties, gezondheid, ontspanning.

Doelen stellen

Op het Instagram account van Manon van Essen, kwam ik een interessante post tegen over het opstellen van doelen. Die heb ik overgenomen. Vooral omdat ze ‘het nooit doel’ heeft toegevoegd. Dat vind ik een belangrijke omdat ik vaak het gevoel heb dat bij het halen van mijn doelen een opoffering hoort die ik niet wil maken. Daar is ‘het nooit doel’ voor.

Dit zijn de doelen die je voor jezelf kan stellen.
Het ooit doel: wat is mijn grote droom?
Het nooit doel: wat wil ik nooit opgeven om mijn doelen te halen?
Jaardoel: doel gebaseerd op het ooit doel, wat wil ik dit jaar bereiken?
Maanddoel: wat kan ik deze maand doen om mijn jaardoel in 6 maanden te halen?
Dagdoel: wat is het belangrijkste van vandaag? Dit doe je elke ochtend als eerste.

Het is voor het eerst dat ik op deze manier met doelen werk. Wat ik van plan ben is om het ooit doel, het nooit doel en het jaardoel op 1A4 te zetten samen met de kernwaarden. Per maand bepaal ik het maanddoel. Wat ik ook per maand ga doen is vrije dagen plannen. Bijvoorbeeld een leesdag, een bankhangdag, een inspiratie uitje.

Als het gaat om doelen stellen, geeft mij dat vaak een rigide gevoel. Alsof alles al vast staat en er geen flexibiliteit meer is. Ik weet ook dat het zo niet werkt. Geen doelen stellen, werkt ook niet want dan gebeurt er niets. Wat belangrijk is dat je echt eerlijk bent over je ‘ooit doel’, je grootste droom. Op die manier zie je ook of je daar op dagelijks niveau naar toe werkt (of juist niet). En dat doe je uiteraard in overeenstemming met je kernwaarden.

Dat is hoe ik het dir jaar van plan ben om te gaan doen. Ik ga er serieus mee aan de slag, want ergens heb ik het gevoel dat ik de afgelopen jaren heel hard bezig ben geweest maar daarbij misschien niet mijn ‘ooit doel’ voor ogen heb gehad.

Ik ben benieuwd of jij nog ideeën of tips hebt? Ik hoor ze graag.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x