Dit zorgt direct voor schrijfinspiratie

Liever luisteren? Dat kan hier.

Meivakantie 2019. Ik ben met mijn familie op Rhodos. Zoals altijd neem ik een notitieboek mee om te schrijven.

Het is een heerlijke relaxte vakantie. In de ochtend struinen door de straten van Rhodos-stad, in de middag lezen aan het zwembad terwijl mijn kinderen spelen met hun neefjes. In de avond met z’n allen eten.

Als ik ’s avonds in bed lig en iedereen slaapt, doe ik het nachtlampje aan. Ik leg mijn notitieboek op het kussen en schrijf dit op: S.T.O.R.Y.

Soul
Truth
Outspoken
Relevant
You

Op dat moment weet ik het. Dit is de kern van mijn werk, waar ik voor sta en wat ik wil uitdragen. Op dat moment heb ik nog geen idee hoe. Ik schrijf toch al mijn ideeën op en weet dat de puzzelstukjes vanzelf in elkaar vallen.

Zo had ik al eerder ervaren dat wat ik doe kloppend moet zijn. Dat wil zeggen: afgestemd op mijn essentie of mijn ziel. Dat is soul. Als het niet afgestemd is, werkt het niet. Dan ben ik bezig met voldoen aan de verwachtingen van anderen. Dan verzin ik bijvoorbeeld een nieuwe training omdat een collega-ondernemer heeft gezegd dat daar veel vraag naar is en dat ik daar geld mee kan verdienen. Of ik schrijf niet meer, omdat ik mijn tijd nuttiger moet besteden. Dat zorgt allemaal voor een verlies van verbinding met mijn essentie, met de ziel.

Als ik afgestemd ben, spreek ik mijn waarheid. Dat is dan vanzelfsprekend, dan kan ik niet anders. Dat spreekt mijn wilde, ongetemde versie. Dan zit er geen ruis meer op de lijn. Dan is het alsof je ziel door je heen straalt. Als je de waarheid spreekt, luisteren mensen.

Op zo’n moment is jezelf inhouden geen optie meer. Dat wil niet zeggen dat je vanuit je emotie alles eruit gooit. Juist niet. De emoties zijn eruit, want emotie is ruis. Die mogen gezien worden, ze horen erbij maar zijn niet leidend. Als je met afstand naar je emoties kan kijken, met liefde voor jezelf, dan kun je uitgesproken (outspoken) zijn. Dan hoef je jouw verhaal, idee of visie niet meer aan te passen. Dan hebben jouw woorden kracht. Dan hebben jouw woorden een transformerend effect.

Jouw woorden zijn relevant voor de mensen die ze nodig hebben. Niet voor iedereen. Je mag hierin een keuze maken. Jij kiest jouw publiek en daarmee kiest het publiek (of klanten) jou. Als je voor iedereen relevant probeert te zijn, ben je dat voor niemand. Als je schrijft vanuit je ziel, jouw waarheid spreekt en daarin uitgesproken durft te zijn, ben je specifiek en daarmee relevant voor de juiste mensen.

En dan jij. Jouw kennis, jouw visie, jouw ideeën, jouw verhaal is altijd uniek omdat jij uniek bent. Als jezelf verstopt, dan maak je jezelf onzichtbaar. Daarmee ook jouw boodschap. Daar in de buitenwereld zijn mensen die zitten te wachten op iemand zoals jij. Die een zucht van verlichting laten, omdat er eindelijk iemand is die benoemt wat zij denken. Als jij jezelf uitspreekt, maak je het anderen gemakkelijker hetzelfde te doen. Ook al is jouw boodschap of verhaal niet uniek. Er zijn mensen die het alleen van jou kunnen horen. Dat zijn de mensen voor wie jij het doet.

Dat is STORY.

En het leek me leuk om daar de eerste aflevering van deze podcast aan te wijden. Hier ga ik nog veel meer over delen, want ik raak er niet over uitgepraat en uitgeschreven.

Ik wil je op weg helpen. Je bent gewend dat je goed moet schrijven. Als je terugdenkt aan je schoolperiode, heb je daar vast een voorbeeld van. Het draaide vooral om correct schrijven. Grammatica en structuur was het allerbelangrijkste. Zelfs als je een geweldig opstel schreef, kon je op basis van je spelfouten een onvoldoende halen.

Jouw creatief hart is gebroken, maar dat hoeft niet zo te blijven. Ik heb het schrijfritueel bedacht. Dat is een schrijfoefening waarin je op een hele andere manier gaat schrijven. Ik kan er van alles over vertellen, maar ervaren is beter. Dan kun jij je eigen conclusies trekken.

Het kost je nog geen 15 minuten en daarna heb je meteen schrijfinspiratie. Je kan de oefening hier downloaden en direct beginnen.

Ga het schrijfritueel doen. Deel jouw verhaal, want de wereld heeft het nodig.

Wil je met mij delen hoe het schrijfritueel voor jou was? Doe dat dan in een reactie hieronder.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x