Beinvloeding

Het zal je niet verbazen dat je wordt beïnvloed door reclameboodschappen op social media of televisie. Of dat sommige berichten van ondernemers en bedrijven verkapte marketingboodschappen zijn. Maar beïnvloeding reikt veel verder dan dat.

Je wordt dagelijks beïnvloedt.

Door het nieuws wat je hoort.
Door wat vrienden vinden.
Door de boeken die je leest.
Door de social media berichten die voorbij  komen.
Etc.

Mensen bedenken kaders, normen en ongeschreven regels. Bewust en onbewust wil je daaraan voldoen om ‘erbij te horen.’ Want dan voelen je je veilig. Als je maar doet en denkt wat iedereen doet, dan kan je niets gebeuren. En blijf alles hetzelfde.

Voor mij was de combinatie werk-moederschap altijd een hekel punt.

De beïnvloeding kwam vanuit mijn vrouwenlijn: je moet (financieel) onafhankelijk zijn, want mannen zijn niet te vertrouwen.
Vanuit de overheidscampagne uit mijn jeugd: ‘Een slimme meid is op de toekomst voorbereid.’
Vanuit mijn leidinggevende: ‘Je wilt toch niet met drie kinderen driehoog belanden en in de bijstand zitten?’
Van een boek: ‘Een webshop is geen carrière.’
Van een collega-ondernemer: “ik ben voor een vrouwenquotum. Anders komt het er gewoon niet van.’
Van het nieuws: ‘Nederlands heeft de meeste parttime werkende vrouwen van heel Europa. We lopen achter…”

Allemaal meningen die ik me aantrok. En als ik het zo opschrijf, lijken het allemaal stemmen in mijn hoofd die mij vertellen wat ik moest doen om te voldoen aan de standaard. En ik deed heel lang mijn best om die stemmen tevreden te houden. Om keurig netjes in het gareel mee te lopen met de rest. Maar ik was niet blij. Ik was niet meer dat enthousiaste, spontane, onbevangen meisje van vroeger.

Toen ik besloot dat ik weer mocht spelen en plezier mocht hebben, veranderde er iets. Ik hoefde niet langer meer te voldoen aan de standaard die door anderen is bedacht. Ik mag mijn eigen standaard kiezen. Ik mag doen wat ik zelf graag wil doen. Als het gaat om werk-moederschap. Ook als het gaat om ondernemen.

Ondernemen is voor mij plezier hebben. Werken met leuke mensen. Heel veel creëren en in verbinding staan met gelijkgestemden. Dat gevoel heb ik gecreëerd in de Eigenwijze Business Community. Je eigen standaard creëren, daar gaat het om in het ondernemerschap. Niet het stappenplan van een ander volgen. Je eigen stappen zetten op de weg van plezier. En dan kom je vanzelf uit bij succes.

 

Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jacqueline
5 jaren geleden

O die ken ik ook die slogan. Een slimme meid is op de toekomst voorbereid en ik wilde eigenlijk alleen maar moeder worden. Ik wilde geen carrière. Toch mbo gedaan en gewerkt alleen voelde ik totaal geen passie of plezier in werken. Heel lang heb ik gedacht dat het aan mij lag en dat ik lui was. Bij onze tweede hebben we besloten dat ik zou stoppen met werken om bij de kinderen te blijven, die keus daar heb ik nooit spijt van gehad alleen wilde ik mezelf wel altijd bewijzen dat ik er wel toe deed ook al was ik thuis. Veel op school geholpen altijd maar ja gezegd en laten zien dat ik heel hard kon werken. 3 burn-outs heb ik gekregen waarvoor ik mezelf ook weer voor schaamde want ik had immers geen baan nu heb ik mezelf eindelijk weer gevonden en geleerd om bij mijn keuzes te blijven en al sluipt het schuldgevoel er soms nog wel eens in toch kan ik nu genieten als ik gewoon doe waar ik zin in heb en dat ik mijn eigen dag helemaal zelf kan bepalen zonder excuses te hoeven vinden voor de buiten wereld. Dank je wel voor je mooie uitleg. Hartelijke groeten Jacqueline

Jacqueline
5 jaren geleden

Hoi Gwyneth

Inderdaad, 🙂 daar sta je niet altijd bij stil. Dank je wel.

Groeten
jacqueline

3
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x