Authenticiteit en geld: dat gaat niet samen

Ik kreeg een vraag op Instagram. Hoe kun je nu authentiek zijn en tegelijkertijd een bedrijf opbouwen met geld als doel? Deze vraag triggerde mij meteen. Ik ben ervan overtuigd dat je authentiek kan zijn en geld kan ontvangen. Dat zonder meer.

Toch voel ik wel dat er iets wringt. Ik begreep wat de vraagsteller bedoelde. Iets in mij wringt ook als het gaat om geld en authenticiteit. Of wellicht vind ik eerlijkheid een beter woord.

Ik vind geld een interessant onderwerp, zowel in praktisch als in filosofische zin. Dus ik ben er al jaren mee bezig. Ik lees er boeken over en af en toe volg ik een training. In praktische zin heb ik geleerd om overzicht en inzicht te hebben in mijn financiën. En dus niet langer meer mijn kop in het zand te steken als het gaat om de financiële situatie van mijn bedrijf. Het is niet de drijfveer van mijn keuzes, maar het speelt wel een rol.

En dan heb je nog het mindset-gedeelte. Die vind ik ook interessant. Ik las ooit in een boek van dr. Wayne Dyer een stuk over zelfliefde. Hij stelde daarin deze vraag: ‘Bestel jij altijd het goedkoopste van de kaart in een restaurant of bestel jij wat je het lekkerste vindt?’ OMG, dat was mijn reactie. Want ik bestelde inderdaad altijd een van de goedkoopste gerechten. Het was een automatisme. En ik besefte ook dat ik mezelf daarmee te kort deed.

Veel later in gesprek met een klant van mij, kwam hetzelfde stuk aan bod. Zij vertelde dat ze altijd koos voor een ontbijt wat ze het allerliefste at. Dat het gaat over jezelf het beste gunnen. Ik realiseerde me dat ik altijd koos voor gemak: snel een boterham met pindakaas. Terwijl ik er vaak geen trek in had, maar dan had ik in elk geval gegeten.

Twee hele simpele voorbeelden die ervoor hebben gezorgd dat ik nu elke ochtend bewust de keuze maak voor mijn ontbijt. Dat ik in een restaurant kies wat ik het allerlekkerste vind. Dat ik mezelf deze dingen gun.

Op een bepaald niveau geloof ik dat geld met eigenwaarde te maken heeft. En dat je door te werken aan je eigenwaarde, ook werkt aan je geld mindset. En andersom.

Er zit voor mij ook een andere kant aan geld. Deze kant heeft veel meer te maken met het systeem waarin wij geld gebruiken. Geld is ooit bedoeld als ruilmiddel, maar tegenwoordig lijkt het een doel op zich. En dat is een insteek die volgens mij niet klopt.

Het is de basis voor de rat race. Hard werken. Geld verdienen. Uitgeven. Nog harder werken. Dit heeft ervoor gezorgd dat we werk doen dat we niet leuk vinden, maar wel goed betaald worden (gouden handboeien). Dat we enorm veel spullen hebben in huis, maar toch een leegte voelen. Dat we een onverzadigbare honger hebben naar meer en onszelf overeten. Lichamelijk (obesitas) en geestelijk (burn-out).

Authenticiteit is het verlangen om jezelf te zijn. Om betekenis te ervaren in je leven en werk. Om het ‘goede’ te doen zonder te pleasen. Omdat geld een middel is, zal het nooit een doel zijn. Als jij een bepaald bedrag wilt verdienen, zit daar altijd wat onder. Het gaat erom wat je met dat geld wil doen, daarin zit de betekenis. En wat het gevoel is dat het geld jou geeft, want dat is waar je echt naar op zoekt bent.

Wat mij altijd helpt hierin is om te kijken naar iemand die ik betaal. Zo heb ik huishoudelijke hulp en ik vind het heel fijn om haar daarvoor te betalen. Ik doe dat met liefde en plezier, want het resultaat is elke week een schoon huis. Dat voelt alsof er elke week een last van mijn schouders valt. Het geeft mij een gevoel van ruimte. Nog een ander voorbeeld: ik betaal mijn administratiekantoor op mijn boekhouding te doen. En ook dat vind ik geweldig. De boekhouding klopt nu altijd. Ik hoef me er geen zorgen over te maken en als er gedoe is met de belastingdienst, dan lossen zij het op.  En nog een alledaags voorbeeld: de bakker. Ik ga met alle plezier naar de bakker. Ze maken heerlijk brood en doen dat met passie voor hun vak. Het brood is duurder dan in de supermarkt, maar dat is irrelevant. Ik wil gewoon dat brood omdat het lekkerder is. Ik zou het brood ook niet gratis willen hebben, ik betaal de bakker graag voor zijn brood.

Vind ik deze mensen nu niet authentiek omdat ze geld vragen voor hun producten of diensten? Nee, dat staat er los van. Geld is een ruilmiddel. Niet meer dan dat. En je hebt zelf de keuze wat je ruilt. En zorg ervoor dat de ruil goed voelt, dat maakt authentiek.

 

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x