Als introvert overleven in een extraverte samenleving

‘De Zweden doen het anders,’ was de titel van de documentaire die ik vorige week zag. Het ging over de corona-aanpak in Zweden en waarom deze zo verschillend is van andere landen.

Ik ging pas echt op het puntje van mijn stoel zitten toen het ging over het introverte karakter van de Zweedse samenleving. Een Nederlandse vrouw die in Zweden woonde zei dat je in Nederland makkelijk contact hebt. Dat het in Zweden lastiger is. Dat je eerst door wat lagen heen moet. Mensen zijn meer op zich zelf. Haar man vulde haar aan: ‘introverter.’

Dat vond ik interessant. In Nederland is extravert de norm. Dat je gezellig met vreemden een praatje maakt. Dat je het leuk vindt om op een podium te staan. Dat je jezelf moet laten zien om succesvol te zijn.

Samenwerken is de norm. Op school moest je altijd alles in groepjes doen. Want samen kun je meer dan alleen. Fijn voor mensen die energie krijgen van andere mensen. Minder fijn voor mensen voor wie dat energie kost.

Ook op het werk is ‘samen’ de norm. Na een dag met vergaderingen – op mijn werk – was ik bekaf. Had ik daarentegen een dag thuis gewerkt aan een presentatie, dan had ik nog genoeg energie over.

Inmiddels werk ik al jaren alleen. En dat bevalt me prima. Ik doe mijn werk graag alleen. Ik heb niemand anders nodig die er iets van moet vinden. Ik bepaal het graag zelf.

Deze documentaire laat me zien hoe bepalend onze omgeving is. Als je in Zweden alleen woont, dan betekent dat niet vanzelf dat je eenzaam bent. Dan ben je graag op jezelf, wat daar normaal is. Als je hier alleen woont, dan noemen ze je eenzaam.  Als het maar vaak genoeg wordt gezegd, ga je het vanzelf geloven.

Dat geldt ook voor extraversie in het ondernemerschap. Het wordt zo vaak genoemd dat je zichtbaar moet zijn, dat je uit je comfortzone moet om op een podium te staan, dat je van jezelf moet laten horen. Als dat niet je natuurlijke aard is, dan komt het alleen maar geforceerd over. En dat werkt averechts. Als je als introvert in Zweden had gewoond, dan had je hier überhaupt geen last van omdat je wel aan de norm voldoet.

Het ligt niet aan jou. Het is de omgeving die andere regels voorschrijft. Dat wil niet zeggen dat jij je daar op aan moet passen. Juist niet, want het is een kans om een andere kant te laten zien. Om meer balans te brengen tussen naar buiten gekeerd en naar binnen gekeerd. Introvert en extravert: beiden kanten zijn nodig en complementair.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x