Afscheid

Ik heb afscheid genomen van het online ondernemerschap. In 2014 begon ik enthousiast aan het avontuur. Ik volgde allerlei Amerikaanse trainingen en maakte online trainingen. In eerste instantie gericht op marketingcommunicatie, later op creatief schrijven.

Steeds meer werd ik onderdeel van de online ondernemen bubbel. Ik begon het normaal te vinden om duizenden euro’s te investeren in business coaching en online trainingen. Ik was elke dag bezig met het maken van Instagram stories. Hoewel ik elke keer over een drempel moest als ik de telefoon weer voor mijn gezicht plaatste, deed ik het toch. Want het moest. Je moest zichtbaar zijn.

Wat ik niet aan mezelf wilde toegeven is dat ik het liefste onzichtbaar ben. Ik zit het liefste schrijvend achter mijn laptop. Of schoffelend tussen de kerstbomen met Franse muziek in mijn oor.

Pas toen ik samen met mijn man bij de kerstbomenkwekerij ging wonen en die samen met hem ging runnen, opende er een nieuwe wereld voor me. Een wereld waarbij ik niet elke dag verhalen hoefde te delen op Instagram. Een wereld met echt contact. Een wereld waarin ik fysiek moe werd. Een wereld met klanten die niet praten met Engelse termen. Een wereld die past bij mij.

Als ik heel eerlijk ben is het mij altijd om het schrijven gegaan. Een boek schrijven was een meisjesdroom die is uitgekomen. En toen mijn boek er eenmaal was, wist ik dat ik ‘mijn ding’ gevonden had. Dat schrijven is wat ik het allerliefste deed en doe.

Toen was er de gedachte ‘dit zouden meer mensen moeten doen’. En zo begon ik met het omschakelen van online marketingtrainingen naar online schrijftrainingen. Ik wilde mijn enthousiasme voor het schrijven delen met anderen. Wat ik me pas recent realiseerde is dat training geven iets anders is dan het zelf doen. Ik vergelijk het met het verschil tussen galeriehouder of kunstenaar zijn. Of zwemtrainer of zwemmer zijn. Ik weet nu dat ik liever een kunstenaar ben en dat ik liever zelf zwem.

Online geld verdienen werd een voorwaarde om te mogen schrijven. Als mijn online bedrijf maar succesvol genoeg is, dan mag ik gaan schrijven. Al die tijd dat ik bezig was met mijn online business was ik niet bezig met hetgeen me echt plezier bracht: schrijven. En je raadt het al, het online bedrijf was nooit succesvol genoeg. Er moest altijd weer een nieuwe training worden gemaakt of er moesten nieuwe klanten komen. Het schrijven verdween naar de achtergrond en ik merkte dat ik minder plezier kreeg in mijn werk. Ik voelde me vaak somber. Er was nog weinig waar ik echt vreugde uithaalde. Alles draaide om ‘moeten’.

Toen ik afgelopen voorjaar begon aan mijn tweede boek en waar in de zomer een concreet idee voor kwam, merkte ik dat het plezier terugstroomde in mijn leven. De zon scheen weer wat vaker. En ik wist dat het nodig was om keuzes te maken. Eigenlijk wist ik dat al heel lang. Toen ik in 2010 een coachtraject volgde, schreef ik 5 droombanen op waaronder schrijfster en boerin. Nu 12 jaar later is het realiteit.

Ik moet niet meer. Ik mag schrijven. Ik mag met mijn voeten in de modder staan. Ik mag mezelf laten natregenen tussen de kerstbomen. En ik mag schrijven. Ik hoef mezelf niet meer anders voor te doen dan ik ben omwille van mijn online business. Ik hoef niet meer de beste versie van mezelf te laten zien omwille van het werven van klanten en het verkopen van mijn trainingen.

Vanaf nu mag ik alleen mijn verhalen delen en het is genoeg. Ik hoop dat het ook genoeg voor jou is.

Het heeft even geduurd voordat ik van mezelf kon laten horen. Voordat ik woorden had gevonden voor wat als een wervelstorm door mijn binnenwereld ging. Voordat ik het durfde uit te spreken.

Als lezer van mijn e-mails kun je van mij verwachten dat ik mijn verhalen met jou deel, zonder dubbele bodem, zonder verborgen agenda. Gewoon mijn verhalen en hopelijk in 2023 mijn nieuwe boek.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
IngerMarlies
2 maanden geleden

Wat een authenticiteit! Dicht bij jezelf blijven en daar altijd nieuwsgierig blijven. Groot respect voor jou, Gwyneth!
En ik geniet enorm van je verhalende blogs!

2
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x