5 Redenen om vandaag nog te starten met journaling

Ik schrijf al meer dan 30 jaar over mijn innerlijke wereld. Tot 5 jaar geleden dacht ik dat iedereen dat deed. Zo normaal was het voor mij. En dat is meteen een tip: iets wat voor jou zo vanzelfsprekend is, daar ligt je grootste talent. Blijkbaar was dat voor mij het ordenen van mijn gedachtewereld door erover te schrijven. Pas toen ik zag dat het voor anderen niet zo vanzelfsprekend was, kon ik het gaan uitdragen in mijn bedrijf. En zag ik ook wat het mij al die jaren al had gebracht.

Dit zijn de 5 redenen waarom je vandaag nog moet starten met journaling.

1. Iedereen kan schrijven

Zelfs toen ik een boek geschreven had (roman Moederwond), vond ik mezelf geen echte schrijfster. Blijkbaar was schrijfster zijn iets wat niet in mijn identiteit thuishoorde of tenminste waarvan ik nooit had durven hopen dat het een onderdeel zou zijn van wie ik ben. Nu realiseer ik me dat ik al schrijfster ben sinds het moment dat ik kan schrijven. Het was altijd al een onderdeel van mijn identiteit. En dat is het ook van jou. Iedereen kan schrijven. En als je schrijft, ben je schrijver of schrijfster. Door jounaling ontdek je dat schrijven heel leuk kan zijn. Dat het niets te maken heeft met het beeld dat je van een schrijver hebt. Dat je er al een bent. Het enige wat je hoeft te doen is de pen op te pakken en de eerste woorden op papier te zetten. Heb je daar moeite mee? Lees dan dit.

2. Schrijven brengt helderheid.

Het teruglezen in dagboeken heeft mij ontzettend veel helderheid gegeven over wat ik nu echt graag wil. Ineens zag ik bepaalde zaken telkens terugkomen: ik was in staat de puntjes met elkaar te verbinden en de rode draad te zien zodat ik er ook actie op kon ondernemen. Je ziet patronen in de dingen die je doet. Zo wordt je bijvoorbeeld bewust van een talent dat je altijd al in je had, maar wat je nog niet gebruikt in je werk. Als je dat inzicht hebt, kun je er actie op ondernemen.

3. Jezelf leren kennen

Waarom ga je naar een coach? Je wilt jezelf persoonlijk ontwikkelen, je wilt groeien. Floreren in hetgeen je doet. In dat proces loop je tegen zaken aan en daar schakel je hulp bij in. Als je een journal bijhoudt, ontdek je die zaken. Je kijkt als het ware vanaf een afstand naar jezelf, net zoals de coach dat doet. Dit maakt dat je meer over jezelf te weten komt. Dit geldt vooral voor je schaduwkant. Je bent je vast al heel bewust van je zonkant, die laat je ook het liefste zien. De schaduwkant houd je liever verborgen. En op papier is het veilig om die schaduwkant wel toe te laten. En dan ontdek je van alles over jezelf wat je nog niet wist.

4. Toegang tot je intuïtie.

Journaling is een uitstekende manier om in contact met je intuïtie te komen en om boodschappen vanuit het onbewuste naar boven te halen (channeling). In mijn training Soul Journaling is dit een van de belangrijkste dingen die je ervaart.

5. Creatieve flow bevorderen

Als je eenmaal schrijft, is inspiratie niet meer te stoppen. Het is echt een kwestie van de kraan opendraaien. Simpelweg door te schrijven, draai je die kraan open. Je zult geen moment meer zonder inspiratie zitten. Als je een blog wilt publiceren of social media berichten wil schrijven is het enige wat je hoeft te doen je notitieboeken te pakken en een selectie te maken.

En ben je overtuigd?

Of wil je nog meer lezen over journaling? Dat doe je hier.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x