4 tips voor succesvol thuiswerken

De afgelopen 2,5 jaar heb ik volledig thuis gewerkt en daarvoor werkte ik regelmatig een dag vanuit huis. Eigenlijk altijd met succes. Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik dat doe. Hoe ik mezelf gemotiveerd houd en de verleiding van even snel een wasje draaien kan weer staan.

Het allerbelangrijkste is denk ik dat je jouw thuiswerkdag als werkdag beschouwt. Dat klinkt misschien voor de hand liggend, maar is echt belangrijker dan je denkt. Of je iets als een werkdag beschouwt bepaalt je hele instelling. Doe op een thuiswerkdag dus wat je op een reguliere werkdag ook doet.

Dit zijn mijn 4 tips voor succesvol thuiswerken

Tip 1: volg je normale ochtendritueel.

Sta op tijd op. Sta je normaal om 6.00 uur op om naar je werk te gaan? Doe het dan nu ook. En laat je niet verleiden tot een uurtje extra slaap omdat je nu meer tijd hebt omdat je vanuit huis werkt.

Kleed je aan.  En daarmee bedoel ik kleding waarmee je de deur uit zou gaan. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik zit thuis graag in een comfortabele joggingbroek met grote trui. Daarmee ga ik echter niet mee over straat en doe ik dus ook niet aan op een thuiswerkdag. Het voelt meteen anders. Probeer het maar eens uit.

Doe je haar en maak je op (als je normaal gesproken ook make-up draagt).  En al het andere dat je ’s ochtends aan persoonlijke verzorging doet.

Tip 2: plan de belangrijkste doelen voor de dag

Neem voordat je begint even de tijd voor het bepalen van de belangrijkste doelen van de dag. Het was mijn gewoonte om op mijn thuiswerkdag iets te plannen waar ik echt concentratie voor nodig had en waar ik zonder onderbreking aan wil werken. In mijn geval was dat vaak het maken van een presentatie, het schrijven van artikelen of het uitwerken van een communicatieplan.

Tip 3: vergeet niet te pauzeren

Juist om de verleiding van iets anders te doen dan werk te weerstaan, is het goed om pauze te plannen. Bepaal van te voren hoe lang die pauze is en wat je dan gaat doen. En juist nu kun je dat wasje draaien, even televisie kijken of even relaxen op de bank. Je lichaam en geest even pauze gunnen is belangrijk om vervolgens weer fris door te gaan. Ik vond het ook altijd fijn om rond lunchtijd buiten een rondje te gaan lopen. Even een frisse neus halen, weg van de computer en ondertussen een boterham eten.

Tip 4: weiger bezoek

Vooral toen ik net voor mezelf werkte dachten mensen dat ik wel in was voor een kop thee. Ik was toch thuis? Daar heb ik altijd nee tegen gezegd. Ook al was ik thuis, ik was aan het werk. Ze komen ook niet op je kantoor langs voor een kop thee, dus ook niet thuis. Misschien denk je dat het bezoek wel even in jouw pauze langs kan komen. Doe dit niet. Je maakt het jezelf alleen maar moeilijker. Als je al niet durft te zeggen dat ze niet langs mogen komen, durf je ze vast ook niet weg te sturen na een uur. Dit is misschien lastig, maar het went. Ik ben ook geen kei in nee zeggen, maar ben blij dat ik het hierbij wel heb gedaan.

Tot slot nog 1 ding wat nog niet aan de orde is geweest. Hoe zit het met kinderen die thuis zijn? Het is mijn ervaring dat als je kinderen thuis zijn je geen volledige dag thuis kunt werken. Er zijn genoeg momenten te plannen waarop je iets zou kunnen doen, zeker met een kind wat nog een middagdutje doet. Echter is een kind afleider nummer 1. De was roept niet, maar je zoon of dochter wel. Dus mijn advies is om er niet aan te beginnen. Je doet eigenlijk alles half. Je bent er niet 100% voor je kinderen en ook niet 100% voor je werk. Is dat wat je wilt?

Ik ben benieuwd wat jouw ervaring met thuiswerken. Deel jouw tips voor succesvol thuiswerken en ervaring gerust!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x