3 Valkuilen van startende ondernemers

Misschien denk je dat voor jezelf beginnen niet gemakkelijk is. Je ervaart het als een hele stap. In loondienst weet je wat er elke maand wordt bijgeschreven op je bankrekening en is je werk klaar als je naar huis gaat.

Dus ik kan me voorstellen dat je deze stap niet zomaar maakt. Daar kan ik niet over meepraten omdat ik het “geluk” heb gehad dat ik ontslagen ben. Het voelde voor mij als een nu-of-nooit-moment. Ik wist dat ik spijt zou krijgen als ik op dat moment weer een baan in loondienst zou zoeken.

Toen ik uiteindelijk toch de stap maakte, kwamen er nog een paar valkuilen op mijn pad. Ik bleek niet de enige, veel startende ondernemers trappen er in. Ik deel ze met jou, zodat jij het anders kan doen.

Dit zijn volgens mij de 3 valkuilen van startende ondernemers.

  1. Je doet alles zelf.

Je hebt geen groot startkapitaal dus wil je geld besparen door alles zelf te doen.  Website, administratie, ontwerp, video’s en nog veel andere dingen. Ik draaide er mijn hand niet voor om en deed alles zelf. Ik dacht op deze manier geld te besparen. Ik ging zelfs cursussen volgen om dingen te leren zodat ik ze zelf kon doen.  Ik realiseerde me pas achteraf dat ik met het geld van de cursus net zo goed iemand had kunnen inhuren. En wat ik ook vergat was dat ik in die tijd dat ik bezig was geen projecten kon uitvoeren waar ik geld mee verdiende.

Maak een keuze in wat je zelf wilt doen en wat niet. Ben niet bang om zaken uit te besteden. Kijk hierbij niet alleen naar je werk, maar ook naar je privéleven.

  1. Je doet alles alleen.

Samenwerken was niets voor mij, zo was mijn stellige overtuiging. Ik ben eigenwijs, dus alles moet op mijn manier. Hoe eng ik het ook vond, vanaf het moment dat ik meer samen met anderen ging doen kreeg ik meer energie, betere ideeën, verdiende ik er zelfs geld aan. Iedereen weet dat 2 meer weten dan 1. Sta er ook echt bij stil hoe je win-win situaties met elkaar kunt creëren. Dat maakt ondernemen zoveel leuker!

  1. Je weet nog niet hoe je geld gaat verdienen.

Een bedrijf zonder verdienmodel is een hobby. Misschien niet leuk om te horen, maar zo is het wel. Ik ben helemaal voorstander van het volgen van je passie en ondernemen vanuit je hart. Daar hoort ook bij dat je nadenkt op welke manier je geld gaat verdienen.  Ik begon Fabulous Business Woman ooit als een blog (toen nog Mama in Spagaat) over mijn strubbelingen rondom werk en moederschap. Veel mensen vroegen aan mij wat ik ging verkopen. Daar had ik nog nooit over nagedacht. Dat is prima als jij wilt bloggen voor de fun. Maar ik heb zo’n vermoeden dat jij niet op zoek bent naar een nieuwe hobby…

Wil je ook voor jezelf beginnen? Misschien heb je iets aan het van Passie naar Business 5-stappenplan. Je ontvangt het hier gratis per e-mail.

 

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x