3 manieren om het minder druk te hebben zonder te delegeren

Wie kent er eigenlijk nog mensen die het niet druk hebben? Zelfs mijn oma heeft het druk. Ze moet boodschappen doen, eten klaarmaken, naar de kapper, het huishouden doen.

De vraag is natuurlijk of dat nu echt allemaal nodig is. Dat geldt niet alleen voor mijn oma. Dat geldt ook voor mij en voor jou.

Het eerste wat je misschien denkt is werk delegeren. Zo kun je bepaalde taken delegeren aan andere teamleden, assistentie inhuren of zaken uitbesteden. Toch blijft de hoeveelheid werk dan hetzelfde. En misschien is het goed om daar eens kritisch naar te kijken.

De volgende 3 manieren helpen om het minder druk te hebben zonder dat je werk hoeft te delegeren.

Kies

Uit eigen ervaring weet ik dat ik het al gauw druk heb als ik te veel dingen op een dag wil doen. En ik denk echt dat ze allemaal even belangrijk zijn en toch zijn ze dat niet. Wat ik probeer is 1 of 2 echt belangrijke zaken eruit te filteren voor de dag. Als ik mijn werkdag begin en mezelf heb geïnstalleerd met een kop koffie of thee neem ik mijn to do lijst en planning door. De twee belangrijkste zaken doe ik als eerst. Ik ben een ochtendmens dus ik vind het prettig om dit in de ochtend af te werken. Kom je wat later op gang? Plan het dan in de middag of in de avond. Kies het moment waarop jij het helderste bent om die 2 belangrijke zaken te doen.

Focus

Er is de hele dag afleiding, social media, de telefoon, collega’s, kinderen, etc. Het lijkt daarom moeilijk om focus te houden. Zeker als je deze afleidingen niet weerstaat. Hoe doe je dat dan? Houd focus. Op mijn bureau ligt een briefje met mijn 2 belangrijkste doelen voor dit jaar. Als ik afdwaal, ga ik altijd naar dat briefje toe en word ik weer herinnerd aan mijn doelen. Op die manier houd ik focus. Ben ik bezig met iets wat geen bijdrage levert aan mijn doel, dan stop ik ermee.

Wacht

Het is de simpelste manier en voor mij ook de moeilijkste. Ik ben iemand die meteen overal bovenop springt en gaat regelen. Zo’n Truus de Mier (uit de Fabeltjeskrant) zeg maar. En in wachten zit voor mij de belangrijkste les. Ik heb er geen statistieken op nageslagen maar de meeste zaken zijn na verloop van tijd ineens niet zo urgent meer. De meeste zijn zelfs al opgelost, zonder jou!

Zijn dit manieren die jij al toepast in jouw leven? Of heb jij een andere manier? Deel je ervaring gerust met ons in een reactie onder dit bericht.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x